CZ EN

Věřím, že poslanci dluh nezvýší

Prezidentovo veto zavedení šrotovného a navýšení dalších výdajů by mělo zůstat zachováno, říká ministr financí Eduard Janota.

* LN Vámi navrhovaná „úsporná“ verze rozpočtu s deficitem 160 miliard nemá politickou podporu. Budete tuto rozpočtovou verzi tlačit do sněmovny?

Tuto verzi odmítají oba lídři nejsilnějších stran, Topolánek i Paroubek. My tedy předložíme rozpočet s deficitem kolem 230 miliard a k tomu jako doplňující materiál doporučení, jak lze deficit snížit. O této části ale poslanci hlasovat určitě nebudou.

* LN Připustíte, aby vámi navrhovaná úsporná opatření byla posuzována samostatně?

Ne. Vše bude v rámci jednoho balíčku. Jinak by docházelo k situaci, že ti vlevo by chtěli vyšší daně a ti vpravo zase vyšší škrty, a byl by v tom guláš.

* LN Počítá váš rozpočtový návrh s tím, že sněmovna přehlasuje veto prezidenta Klause ohledně zvyšování mandatorních výdajů a zavádění šrotovného z dílny ČSSD?

Počítám, že se ve sněmovně nenajde 101 hlasů, které by to schválily. Ušetřil bych tím 3,5 miliardy korun. Do toho nepočítám šrotovné. To by zvýšilo výdaje rozpočtu o další 2,5 miliardy.

* LN Budete apelovat na poslance, aby veto nepřehlasovali?

Již jsme o tom ve čtvrtek hovořili. Odpověď jsem dostal jasnou. Není vůle a šance, aby byl balík návrhů změn na straně příjmů a výdajů schválen ještě v září touto sněmovnou. Proto musím dělat rozpočet podle platné legislativy a dostávám se tak k deficitu kolem 230 miliard.


Zdroj: 31.8.2009, Lidové noviny

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.