CZ EN

Jan Zikl: Nejsložitější částí, podléhající politické diskuzi, je platební styk

Ředitel projektu Státní pokladna Jan Zikl považuje novou dohodu s počítačovými firmami za velmi výhodnou. Především proto, že změna podmínek neznamená i změnu ceny. Což původně obě společnosti požadovaly.

* E15: Co je podstatou dodatku, který jste vyjednal?

Nejzásadnější změnou je fázový náběh projektu. Původně měl trvat něco přes rok, nyní se rozdělí na funkční celky a budeme ho uskutečňovat ve třech letech. Tedy v roce příštím a těch dvou následujících.

* E15: Co je první na řadě?

Prvním funkčním celkem bude centrální účetnictví státu, manažerský informační systém a pilotní projekt Úřadu vlády. Tato část bude zprovozněna napřesrok v lednu. Další část, příprava státního rozpočtu, má začít fungovat v dubnu či květnu 2010. A realizace rozpočtu, čili kontrola faktického utrácení peněz z rozpočtu, bude zprovozněna k 1. 1. 2011.

* E15: Rozpočet je nejsložitější částí?

Ne. Nejsložitější fází, která bude podléhat politické diskuzi, je platební styk. Ten by měl fungovat od 1. ledna 2012.

* E15: Rok 2012 je tedy datem, kdy bude fungovat celý projekt státní pokladny. Kolik dohromady bude stát?

Ta smlouva se skládá z částí licenční a implementační a části podpory. Po dlouhých jednáních se podařilo s dodavateli dohodnout, že tento fázový náběh nebude mít vliv na celkové náklady, tudíž celkové výdaje na Státní pokladnu se nemění a jsou cirka 2, 558 miliardy korun včetně DPH.

* E15: Je vybudování kompetenčního centra zahrnuto v celkové ceně?

To není předmětem dodávky, vybudovat centrum je povinnost z licenční smlouvy. Takže ho budeme budovat postupně. Náklady s tím spojené, ale i s platbou licencí odhadujeme na částku cirka 300 milionů korun ročně.

* E15: Kolik stát zaplatí letos, a kolik v dalších letech?

Podle fázového náběhu bychom letos měli zaplatit něco přes miliardu korun. Do 31. 12. 2009 je to milion a 149 tisíc korun, v roce 2010 bychom měli zaplatit 821,5 milionu, o rok později 486,2 milionu a v dalším roce 100,8 milionu korun. Podtrženo sečteno, přesně částku, kterou zájemci vysoutěžili a na kterou byla podepsána smlouva.

* E15: Platba za licence ale není jednorázová...

Licenční politika firmy SAP je taková, že za prodej licence a její údržbu, tedy pravidelný upgrade a údržbu, respektive technickou podporu platíte 22 procent ročně z pořizovací ceny. Takže z licencí, které jsme nakoupili a ještě budeme nakupovat, budeme každoročně platit šedesát milionů ročně.

* E15: Takže už nehrozí další zpoždění projektu?

Nikoliv, nic by už projekt nemělo ohrozit. První zátěžové testy máme naplánované na říjen, listopad, v prosinci by měly skončit poslední.

* E15: Jak to, že firmy kývly na podmínky ministerstva?

Dodavatel kývnul na to, že se budou odděleně platit jednotlivé fáze, a tím se také platba rozložila v čase. Jinak celý projekt měl být zaplacen již koncem roku 2011. Ale byla to mimořádně složitá jednání.

* E15: Čím jste tak zkušené vyjednávače, jako jsou firmy IBM a Hewllet-Packard tak přesvědčil?

Všichni smluvní partneři si uvědomili, že už prostě není čas. Obě jednající strany musely udělat ústupky, protože pokud bychom debaty natahovali byť jen o týden, tak bychom nebyli fázový náběh schopni stihnout, a celou záležitost bychom museli posunout.


Zdroj: E15 Rubrika: Události - rozhovor s vedoucím projektu Janem Ziklem, ředitelem odboru Financování územních rozpočtů a programové financování (MF) 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.