CZ EN

Internetové sázení

Perknerová Kateřina, Dát dům charitě, copak jsem padlý na hlavu? (rozhovor s Cyrilem Svobodou), Deník (různé regionální mutace), 20. 7. 2009

Otázka:
Pod vaším vedením se lidovci začali velmi ostře vyjadřovat k různým tématům. Rozhodli jste se například tvrdě zakročit proti hazardu, hlavně internetovému sázení, čímž se dost lišíte od vašeho odrodilce Miroslava Kalouska. Jak vážně to myslíte?

Cyril Svoboda:
Lišíme se velmi a myslíme to vážně. Podle pravidel EU a našeho práva je internetové sázení služba, a když se povolí, tak se může povolit všem, nebo nikomu. Exministr financí Kalousek to povolil jen několika vybraným společnostem. Jsem si jistý, že ti neúspěšní podají žalobu, vyhrají a stát zaplatí náhradu škody.

Otázka:
Miroslav Kalousek ale vždy tvrdil, že není jiné cesty než povolit, neboť EU nedovoluje rozlišovat na zahraniční a domácí poskytovatele. A ti cizí u nás už léta sázky přes internet nabízejí.

Cyril Svoboda:
To je lež jako věž. Judikatura Evropského soudního dvora říká, že je čistě vnitřní věcí každé země, zda zakáže či nikoli. Dá se tedy zakázat všem. Stejně jako šíření dětské pornografie.

Komentář MF:

Výše uvedené výroky se nezakládají na pravdě.

V České republice již řadu let nabízí internetové sázení zahraniční firmy, které se odvolávají na licenci vydanou jejich „domovským“ státem a zejména pak na prinicip svobody poskytování služeb zakotvený ve Smlouvě o přistoupení k EU. Protože se účinně nepodařilo zabránit této činnosti, a to i přes četná trestní oznámení podaná Ministerstvem financí (MF) na tyto zahraniční subjekty, bylo v prosinci loňského roku rozhodnuto o povolení sázení po internetu domácím provozovatelům. Ovšem pouze těm, kteří provozují zvláštní kategorii sázení (internetová kursová sázka), které není výslovně v zákoně upraveno, a které je MF zmocněno povolit s tím, že v povolení bude pouze přiměřeně aplikovat ustanovení loterního zákona a podrobně upraví všechny podmínky provozování. V případě těchto her MF nahradilo princip fyzické přítomnosti hráče ve schválených herních prostorách, kde je možno ověřit jeho věk, registrací potenciálního hráče v kamenné pobočce žadatele o povolení kursové internetové sázky, u které je ověřen věk hráče. Na základě této kontroly  je hráči  přiděleno heslo a uživatelské jméno, bez něhož nemůže realizovat své sázky v PC.

Povolením internetového sázení v případě specifického druhu her, kde lze takto podle současného loterního zákona postupovat, tak MF narovnalo, resp. odstranilo diskriminaci domácích provozovatelů oproti zahraničním. Není pravdou tvrzení, že MF musí povolit dálkové hraní všem, a že MF pouze upřednostnilo určité provozovatele. MF povolí internetové kursové sázení pouze těm provozovatelům, kteří splní předepsané podmínky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.