CZ EN

Smlouvu s Japonci není proč tajit

* Jak si máme vysvětlit fakt, že pár hodin před ukončením vašeho fungování na ministerstvu se podařilo uzavřít tak významnou dohodu týkající se zkrachovalé IPB, na čemž si vylámalo zuby několik vašich předchůdců?

Jednání netrvalo týden, ale celé dva roky, po které se na řešení výhodném pro Českou republiku a státní rozpočet pracovalo. Já jsem už nevěřil, že se smlouva podaří finálně dotáhnout do doby, kdy budu ve funkci. Takže se mohlo stát, že by smlouva, výsledek dvouletého snažení, představovala něco jako dárek pro nového ministra Eduarda Janotu.

* Jaký je praktický význam dohody, kterou jste ve středu podepsal?

Žaloby a pohledávky na Českou republiku ze strany Nomury a akcionářů bývalé IPB jsou minulostí a vyřešené. Že nešlo o malé peníze, dokumentuje právě podepsaná dohoda, která zabránila pohledávce celkem za 120 miliard korun, aniž to stálo státní rozpočet jedinou korunu.

* Takže dá se říci, že kauza IPB pro Českou republiku po devíti letech končí?

Ve hře jsou již jen spor mezi státem a ČSOB, kde ale má Česká republika skutečně velmi silnou pozici.

* Ve funkci ministra financí jste neprohrál pro Českou republiku žádnou arbitráž. Byla to náhoda, změna advokátů, štěstí...

Na to, že jsem dodržel slova, které jsem řekl při nástupu do funkce, že totiž končí éra, kdy je možné arbitrážemi vydělávat peníze na této zemi, jsem docela nefalšovaně hrdý. Během mého funkčního období skutečně Česko neprohrálo žádnou arbitráž, byť se jednalo o složité kauzy jako byl spor se společností Petrcíle, Mittalem atd. Podle mého názoru to bylo proto, že jsem se téhle problematice na ministerstvu věnoval s týmem spolupracovníků skutečně celé svoje funkční období. Hlavně jsme k penězům, které byly ve hře, přistupovali, jako by to byly peníze naše vlastní.

* Kdy se zveřejní text dohody s Nomurou, která je dosud tajná?

Každá dohoda je dvoustranný akt. Z pozice České republiky důvody utajování pominuly, proto jsem rozhodl zahájit proces odtajňování smluv. Myslím, že Nomura bude ve stejné pozici, teď to záleží jen na jejím souhlasu, ale myslím, že by to mohlo být v dohledné době.


Zdroj: 7.5.2009, Právo, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.