CZ EN

Vládu podpořím. I bez Čunka

Když někdo něco dohodne a pak prosazuje ve své straně opak, je nevěrohodný partner pro další diskuze, vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek, proč navrhl, aby za jeho stranu dále nevyjednával o vládě předseda Jiří Čunek.

* LN Jak si máme vysvětlit usnesení poslaneckého klubu, že máte dál jednat o vládě, kterou celostátní konference KDU-ČSL odmítla? Hodláte tedy dohodu čtyř stran podporovat bez ohledu na konferenci a Jiřího Čunka?

To usnesení říká, že potřebujeme jednat. A co mě se týče, já jsem připraven podpořit přechodnou vládu premiéra Fischera do předčasných voleb. My nejsme v politické krizi, proboha, my jsme v krizi ekonomické a politická nestabilita tomu nepřispívá. Jakýkoliv den, kdy neexistuje jasná politická dohoda, co bude dál, je strašně drahý. To je jeden důvod. Druhým důvodem je, že nejsem schopen pochopit, že se čtyři předsedové dohodnou, něco podepíší, něco společně vyhlásí na tiskové konferenci, a pak jeden předseda přijde ze stranického grémia a říká: já jsem něco podepsal a myslím si, že je to špatně, takže bych byl rád, kdybyste to neschvalovali. To je tak nevěrohodné, že se na tom nechci podílet.

* LN Stejný postoj jako vy může mít až sedm poslanců KDU-ČSL. Mohou se vůbec poslanci vzepřít vrcholnému orgánu své strany?

Poslanec na základě ústavního zákona koná dle svého svědomí. Slib, který jsem skládal, začíná větou: slibuji věrnost České republice. Tuším, že tam nenajdu větu: slibuji věrnost Jiřímu Čunkovi, který si v pondělí myslí něco jiného než v neděli.

* LN Představitelé dalších dvou koaličních stran i ČSSD se tváří, že se vlastně nic nestalo, když velká část poslanců bude hlasovat podle uzavřené dohody proti Čunkově vůli. Skutečně může část poslanců být smluvním partnerem a prosazovat opak toho, co chce vrcholný orgán jejich strany?

Já nejsem žádný frontman vnitrostranické opozice, jsem ministr financí. Nezapojuji se příliš do vnitrostranického života, řeším ekonomickou krizi. Jako poslanec budu hlasovat pro nějakou podobu dohody, pod kterou je podepsán předseda mé strany. Jak se zachovají ostatní poslanci, je jen na jejich rozhodnutí.

* LN Nedojde k naprostému rozkolu v KDU-ČSL, pokud se část poslanců Čunkovi vzepře?

Nevím, nesleduji žádný rozkol ve straně. To je jeden z důvodů, proč jsem také řekl, že na sjezdu strany nebudu kandidovat do žádné funkce a nebudu kandidovat do poslanecké sněmovny za KDU-ČSL.

* LN Spekuluje se, že byste mohl z KDU-ČSL odejít a pak založit novou stranu. Je na tom něco, nebo s politikou skončíte úplně?

Já velmi vážně a dlouho přemýšlím o odchodu z veřejného života. Jak to dopadne a zda setrvám či nesetrvám ve své straně, se rozhodnu po sjezdu na základě výsledků sjezdu.

* LN Jiří Čunek tvrdí, že vy, kteří jste v politice dvacet let, chcete podporovat přechodný kabinet jen proto, abyste se udrželi za každou cenu u moci a měli vliv na ministerstva. Nemá pravdu? Co byste mu na to odpověděl?

Myslím, že zvlášť od něj to zní velmi pikantně. Víc to nechci komentovat.

* LN Na jednání poslanců jste neúspěšně navrhl, aby Čunek nebyl za lidovce členem dalšího vyjednávacího týmu. Proč, když je předseda strany?

Vycházel jsem z toho, že každý předseda, když něco dohodne a pak to neprosazuje, nebo prosazuje opak, je nevěrohodný partner pro další diskuze. Tak jsem navrhoval, zda by nemohl vyjednávat někdo, komu by mohla věřit veřejnost i členové vlastní strany.

* LN Čunek včera z klubu odešel, protože jste měl urážet Čunkova poradce a šéfa odboru ministerstva pro místní rozvoj Jaroslava Orla...

Já jsem nikoho neurážel, pouze jsem požádal, jestli by na klubu mohli být jen ti, kteří tam opravdu patří. Což jsou poslanci, funkcionáři strany a asistenti. Ředitelé odborů ministerstev se nemají co v pracovní době flákat na poslaneckém klubu. Ti mají pracovat na ministerstvu. Dovolil jsem si tedy zdvořile navrhnout, jestli by ten pán nemohl vypadnout, protože jeho úkolem je v zásadě jen vynášení informací. Takže ten pán vypadl a jeho úkolu - vynášení vnitrostranických informací - se pak ujal předseda strany, který to pak následně sděloval do mikrofonů. Já se k něčemu takovému snižovat nebudu.


Zdroj: 8.4.2009, Lidové noviny, autor: Petr Kolář

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.