CZ EN

Sazby DPH u služeb lze snížit skoro hned

* Za českého předsednictví se v úterý v Bruselu zrodila po několikaletém marném jednání důležitá dohoda o DPH. Právě vy jste vedl jednání ministrů financí a váš osobní přínos k dohodě je účastníky jednání oceňován. Proč se k dohodě dospělo právě nyní?

Až dosud měla jednání o tom, aby členské státy Unie mohly některé služby s vysokým podílem lidské práce zařadit do snížené sazby DPH, širší záběr. Já jsem po konzultaci s komisařem a řadou kolegů řekl: Navrhněme poměrně úzký seznam služeb s vysokou přidanou hodnotou lidské práce, kde je relativně vysoký dopad na zaměstnanost. Prioritou jsou totiž služby, které mohou zaměstnat spoustu lidí a nižší sazba DPH může v dnešní krizi snížit tlak na propouštění. Doporučil jsem také, abychom vybírali jen služby, kde to nezpůsobí neférovou přeshraniční soutěž. Jako třeba u oprav bot. Nepředpokládám totiž, že si je například pojedete opravit do Vídně jen proto, že tam třeba bude nižší DPH. Koncepce všem vyhovovala, a proto jsme se rychle dohodli.

* Máte na ministerstvu financí už jasno v tom, které služby navrhnete vládě a parlamentu k přeřazení do nižší sazby?

Zcela jistě nějaké navrhneme. Některé doporučíme přeřadit trvale a některé – v rámci protikrizových opatření – dočasně.

* Které trvale?

Prioritou číslo jedna je pro mne domácí péče, to je péče o děti, o staré a zdravotně postižené občany a domácí úklidové práce. Zde platí výjimka na sníženou devítiprocentní sazbu jen do roku 2010 a jejich přeřazení do základní sazby 19 procent bych nepovažoval za dobré. Je to pro mne dokonce větší priorita, než otázka nižší sazby pro hospody.

* Jak chcete řešit snížení sazby u restaurací. Dočasně, nebo trvale?

Restaurace bych si dovedl představit v časově neomezené snížené sazbě. Chci ale, aby se tato záležitost diskutovala spolu s nestvůrnou daňovou distorzí, kdy máme v Čechách dvě platidla – koruny a stravenky. Budu trvat na tom, abychom současně přestali daňově podporovat druhou měnu, tedy stravenky.

* Které další služby by mohly mít sníženou sazbu?

Třeba drobné opravy, kadeřník, stavební rekonstrukce a renovace obydlí. Co z toho by mělo být natrvalo a co na přechodnou dobu, na to bych teď nechtěl říct pevný názor. O tom by se měla udělat většinová politická dohoda. Není pro mne tak podstatné, na kolika položkách se dohodneme, ale aby dohoda byla stabilní a nehrozilo, že po každých volbách se budou dělat líbivé změny. Plátci DPH i spotřebitelé chtějí mít jistotu. Co také vím jasně už teď, že nebudu ochoten ke změnám dnešních dvou sazeb DPH.

* Odkdy by přeřazení do nižší sazby mohlo být účinné?

Formálně by nejprve naši úterní dohodu měla schválit jarní evropská rada a vydán dodatek 6. směrnice Evropské komise. Ve skutečnosti o tom parlamenty členských států mohou začít jednat okamžitě, protože jim nikdo nic nevytkne. Přeřadit některé služby do nižší sazby lze tedy prakticky téměř okamžitě.

* Lze čekat i snížení cen služeb, u nichž se sníží sazba daně?

Nevidíme v tom nástroj snížení cen, ale nástroj, který poskytovateli služeb pomůže přežít a nepropouštět zaměstnance. Pokud by se toto podařilo, pak můžeme být spokojeni.


Zdroj: 12.3.2009, Právo, autor: Vladimír Čechlovský

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.