CZ EN

Nesmíme napáchat více škod

PRAHA - V přístupu k regulaci se musíme vyvarovat revolučních činů uskutečněných jenom proto, že hezky vypadají, říká ministr financí Miroslav Kalousek.

* LN Nejčastěji skloňovaným slovem po berlínském summitu je „regulace“. Není podle vás posilování regulace nebezpečné?

Musíme se vyvarovat populismu ve finanční regulaci. Pokud bychom se pod tlakem veřejnosti dopustili nějakých revolučních činů v regulaci jenom proto, že to hezky vypadá, a zničili přitom například určité finanční produkty, mohli bychom napáchat více škody než užitku.

* LN Berlínský summit souhlasil s posílením role MMF coby centrálního hlídače. Není to krok k centrální regulaci finančních trhů?

Nejedná se o integraci dohledu, ale o centralizaci monitoringu a hlášení rizik. Evropa se shoduje na nutnosti posílit pozici MMF v této oblasti, protože je natolik dobře vybavený, že může tuto užitečnou roli vykonávat.

* LN Na první pohled se zdá, že berlínská schůzka se příliš nezabývala nebezpečím protekcionismu, na které často upozorňujete...

Názory zde jsou rozptýlené. Ale v Berlíně bylo pouze sedm zemí, zde nemohlo padnout žádné rozhodnutí proti protekcionismu.

* LN Nezaznamenali jste snahy Francie jednání v této oblasti brzdit?

Je těžké takhle interpretovat berlínskou diskusi. Seděli tam vrcholní politici zemí, kteří si uvědomují odpovědnost za Evropu jako celek. A také má každý z nich před volbami a hraje svoji vnitropolitickou kartu.


Zdroj: 23.2.2009, Lidové noviny, rubrika Byznys, autor: fab

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.