CZ EN

Lepší daně. První úlevu dostali živnostníci od Kalouska

Aktualne.cz, 18.2., Lepší daně. První úlevu dostali živnostníci od Kalouska.

„Ministr financí Miroslav Kalousek už zavedl první – a nejdražší – ze záchranných kroků, které pro ekonomickou krizi připravila vláda. Rozhodl, že živnostníci a podnikatelé, kteří mají pět a méně zaměstnanců, nemusí platit zálohu na daň z příjmu už 15. března, kdy měly odejít první platby…Kalouskovo rozhodnutí je nejdražším krokem záchranného balíčku Topolánkovy vlády a letošní rozpočet tak přijde o předpokládaných 22 miliard korun příjmů.“

Komentář MF

Osvobození od záloh pro drobné živnostníky a malé podniky nelze rozhodně interpretovat jako „nejdražší“ opatření Národního protikrizového plánu vlády. Jedná se pouze o „půjčku“, kterou musí dotčení poplatníci „vrátit“ státu v následujícím roce. Její výše lze jen těžko odhadovat, protože zmíněných 22 miliard Kč vychází z období silného růstu. Těžko lze tuto „půjčku“ porovnávat v penězích např. se slevou na sociálním pojištění, které představuje nevratnou úlevu, a dalšími opatřeními, typu navyšování výdajů na prioritní oblasti vlády.

Autor článku dále srovnává osvobození od záloh s jednotlivými opatřeními, které jsou však vyjádřeny dle metodiky ESA95 (kterou používá Eurostat), zatímco „půjčka“ v podobě osvobození od placení záloh je vyjádřena v metodice hotovostní. Srovnává tedy hrušky s jablky. Jediným nákladem státu bude placení úroku za částku, kterou si díky dočasnému výpadku bude muset krátkodobě půjčit. Tyto náklady se v metodice ESA95 odhadují na cca 1 miliardu korun. To skutečně nepředstavuje „nejdražší ze záchranných kroků“. Ba naopak, jedná se o jeden z nejlevnějších kroků Národního protikrizového plánu vlády. Tento krok je zaměřen na zlepšení cash-flow drobných živnostníků a podniků.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.