CZ EN

Vrácení daně? Jsem tvrdě proti

Národní protikrizový plán, který včera vzešel ze společného jednání zástupců NERVu a ministrů, by neměl být doplňován o dodatečné daňové úlevy, říká Miroslav Kalousek, ministr financí.

 

* LN Podle informací LN chystá ODS prosazovat na poslední chvíli opatření, které v původním balíčku NERVu není, a to daňové vratky za rok 2007 nejen osobám samostatně výdělečně činným, ale i zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají méně než 20 lidí. Jaká bude vaše reakce na tento návrh?

To slyším poprvé a doufám, že nikoho normálně uvažujícího to nenapadne. Proti tomu by totiž byl i populistický návrh vyplácet 13. důchody systémovým opatřením.

* LN Proč jste proti daňovým úlevám OSVČ a malým zaměstnavatelům?

Vratku daní za rok 2007 navrhoval ministr průmyslu a obchodu Říman. Ale já jsem zásadně proti tomuto bodu. Nevidím jediný důvod, proč zvýhodňovat jen určitou skupinu daňových poplatníků na úkor ostatních. Znevýhodněni by byli například ti, kteří měli v roce 2007 dobrý nápad a investovali, tudíž uplatnili daňový odpočet, a nyní by nedostali zpátky nic.

* LN Co je z plánu, který bude projednávat vláda, podle vás nejdůležitější?

Nejdůležitější je opatření v podobě slevy na sociálním pojištění a také zrychlení odpisování majetku pro podnikatele na příjmové straně. Na výdajové jde hlavně o zpřístupnění provozních úvěrů pro malé a střední podnikatele, dále pak zvýšení regionální dopravní dostupnosti.

* LN Premiér Mirek Topolánek řekl, že kvůli záchrannému balíčku může Česká republika přestat plnit jedno z maastrichtských kritérií, tedy deficit do tří procent HDP...

Bude záležet na tempu růstu ekonomiky. Pokud HDP, tedy jeho růst, spadne pod jedno procento, toto kritérium Česká republika asi nesplní. Stále ale na tom bude lépe než většina ostatních zemí, které se s ekonomickou krizí potýkají.


Zdroj: 16.2.2009, Lidové noviny, rubrika Byznys, autor: František Bouc

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.