CZ EN

Kalousek: Snížíme pojištění, daně z příjmu ne

Ministr financí Miroslav Kalousek má jasno: Krizi chce řešit snížením sociálního pojištění, zrychlením odpisů na auta nebo počítače a také zrychlením investic například do zateplení paneláků.
Kvůli krizi také plánuje snížit DPH z jídla v restauracích z 19 na devět procent. »O přeřazení stravovacích služeb uvažujeme nikoli proto, aby ceny v hospodách byly levnější, ale proto, aby se v oblasti stravovacích služeb vytvořil polštář, který by umožnil udržet v tomto odvětví zaměstnanost,« říká v rozhovoru pro HN Kalousek.

 

* HN: Na čem jste se včera s Národní ekonomickou radou vlády shodl?

Shodli jsme se na několika prioritách, o kterých jsme přesvědčeni, že zmírní dopady krize na občany. Proto navrhujeme kroky, které umožní udržet vyšší zaměstnanost. Včera jsme se definitivně shodli zejména na slevě na sociálním pojištění a na časově omezeném zrychlení odpisů, které jsou vlastně investiční pobídkou.

* HN: Jak dlouho budou zrychlené odpisy trvat?

Musí to být investiční pobídka na krátkou dobu. Rychlejší odpisy by měly platit do poloviny nebo do konce roku 2010.

* HN: Jak konkrétně by mohly rychlejší odpisy vypadat?

Já pracuji s tím, že to budou trojnásobně zrychlené odpisy v první a druhé odpisové skupině (do první skupiny patří např. počítače, do druhé např. auta – pozn. red.). Rozhodně se ale nechceme pouštět do naprosto nejistých experimentů s DPH. Zvažujeme ale přeřazení stravovacích služeb, kde pracují desetitisíce pracovníků, do nižší sazby DPH. Všechno ale záleží na dohodě států Evropské unie. O přeřazení stravovacích služeb uvažujeme nikoli proto, aby ceny v hospodách byly levnější, ale proto, aby se v oblasti stravovacích služeb vytvořil určitý polštář, který by umožnil udržet v tomto odvětví zaměstnanost.

* HN: Hned několik ekonomů NERV chtělo na začátku jeho fungování snížit daně z příjmu firem. To už definitivně spadlo pod stůl?

Zrychlení odpisů a snížení sociálního pojištění je mnohem efektivnější. O snížení daní z příjmů nyní neuvažujeme.

* HN: Ministr průmyslu Martin Říman i člen NERV Martin Jahn navrhují, aby vláda schválila tzv. šrotovné, čili příspěvek na nové auto. Jak to vidíte vy?

Šrotovné pokládám za velmi nákladný a velmi neefektivní nástroj na podporu průmyslu. Ale konečné slovo bude mít vláda.

* HN: Díky snížení sociálního pojištění, zrychlení odpisů i díky případnému snížení DPH na stravovací služby z 19 na devět procent zaplatí firmy do rozpočtu méně. Chcete nějak konkrétně podpořit ekonomiku speciálními výdaji?

Myslím, že jsme spolu s ekonomickou radou vlády nalezli velmi efektivní pomoc pro zprůchodnění provozních úvěrů pro malé a střední podnikatele. A samozřejmě také chystáme zprůchodnění provozních úvěrů pro podnikatele v zemědělství.

* HN: Jak to bude vypadat?

To si musíte počkat až na hotový krizový scénář. Můžu vám ale říct, že pracujeme na velmi tržním mechanismu, aby se ty peníze státu vrátily. Proto musí jít o pomoc pro zajištění provozních úvěrů pro zajištěný odbyt. Nebudeme prodlužovat agonii žádné firmy.

* HN: Do kterých oblastí ještě chcete zvýšit výdaje?

Plánujeme výdaje, které zvýší aktivitu soukromých investorů. Typickým příkladem je zateplování panelových domů. Mou úlohou je ale neustále upozorňovat na rozpočtovou disciplínu a na obrovská rizika s financováním státního dluhu.

* HN: Kolik chcete na boj s krizí dát?

Na nějaké velké rozpočtové výdaje máme malý prostor. Konečné číslo bude záviset až na premiérovi a na vládě. Naším hlavním úkolem je, aby přínos každého našeho opatření byl plusový. V každém případě chceme, aby mohl premiér protikrizový plán zveřejnit ještě na této schůzi sněmovny. Platit by měl nejpozději v polovině roku.


Zdroj: 4.2.2009, Hospodářské noviny, autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.