CZ EN

»Ústavní soud snad zešílel«

Miroslav Kalousek zuří. Rozhodnutí Ústavní soudu, který nedávno zakázal daňovým úředníkům dělat namátkové kontroly, pomůže podle ministra financí jenom daňovým podvodníkům.

»Na základě tohoto nesmyslného rozhodnutí bychom se měli od zítřka jako společnost dohodnout, že Ústavní soud přestaneme z daní platit. Může být štědře honorován z nezdaněných úniků daňových delikventů,« říká v rozhovoru pro HN Kalousek.

* HN: Budete teď kontrolovat účty firem a občanů stejně, nebo po rozhodnutí Ústavního soudu namátkové kontroly zrušíte?

Budeme se snažit ze všech sil udržet současný systém kontrol ve prospěch poctivých daňových poplatníků a v neprospěch daňových delikventů, kterým tolik šel na ruku Ústavní soud. Jsme tu od toho, abychom vybrali všechny nároky českého státu, které vyplývají ze zákonných daňových povinností. Navzdory všem daňovým podvodníkům a Ústavnímu soudu.

* HN: Jak vlastně rozhodnutí Ústavního soudu, který zakázal daňovým úředníkům dělat namátkové kontroly firem, jako ministr vnímáte?

Jako člen vlády v rámci ústavního systému nemohu říct nic jiného, než že nález soudu respektuji. Jako občan České republiky jsem ale rozhořčen na nejvyšší míru. Ten nález je proti společnosti, proti lidem, proti státu i proti veřejným službám, které jsou zajišťované z daní. Nález soudu pomáhá pouze daňovým delikventům.

* HN: Ústavní soud ale namítá, že namátkové kontroly jsou příliš velkým zásahem do soukromí firem a lidí. Nemá v tom přece jen pravdu?

Tvrdím, že namátkové kontroly finančních úřadů jsou jedním z mála nástrojů, které udržují daňovou disciplínu a které motivují daňové poplatníky plnit své daňové povinnosti. Na základě tohoto nesmyslného nálezu Ústavního soudu bychom se měli od zítřka jako společnost dohodnout, že Ústavní soud přestaneme platit z daňových výnosů, protože může být štědře honorován z nezdaněných úniků daňových delikventů.

* HN: To asi nemyslíte vážně...

To myslím jako občan tohoto státu smrtelně vážně. Nadějí pro mě zůstává oponentní názor doktorky Janů a řady právních expertů, kteří si myslí, že v tomto případě senát Ústavního soudu zešílel.


Zdroj: 28.1.2009, Hospodářské noviny, autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.