CZ EN

Operace s rezervními fondy

MF Dnes, 26.1.: Podle posledních dostupných údajů měli takto ministři nasysleno (v tzv. rezervních fondech) ke konci roku na 90 miliard korun. Z toho zhruba šedesát miliard je určeno na nejrůznější projekty Evropské unie, které úřady nestihly z nejrůznějších důvodů vyčerpat. Ty by neměly být ani letos teoreticky utraceny na nic jiného. Zhruba třicet miliard by mělo být „volných“. Zřejmě o ty bude chtít Kalousek hrozící vysoký schodek snížit. Pokud se mu to povede, tak se Česko vejde ještě do limitů Evropské unie stanovených jako maximální schodek v rozsahu tří procent hrubého domácího produktu. To odpovídá o něco více než sto miliardám, ale ty zahrnují kromě hospodaření vlády i fondy dopravy, bydlení či zdravotních pojišťoven a obcí.

Komentář MF

Převedením prostředků z tzv. rezervních fondů nelze snížit deficit vládního sektoru podle metodiky ESA 95, podle které se posuzuje plnění maastrichtských kritérií. Tato operace bude podle metodiky ESA 95 neutrální a saldo neovlivní.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.