CZ EN

Kalousek: Čunka jsem nepochopil

Za personální hrátky označuje ministr financí Miroslav Kalousek plány předsedy lidovců na jeho odvolání.

* LN Co říkáte na to, že Jiří Čunek požádal v neděli premiéra o vaše odvolání? Vysvětlil vám to?

Dozvěděl jsem se to z médií. V okamžiku, kdy jsem seděl s panem předsedou Čunkem v jedné místnosti. To mě zarazilo, ale pravděpodobně to je nějaká nová politická kultura. Teprve pak mi pan předseda potvrdil, že skutečně mé odvolání požaduje. Já to beru na vědomí. A předsedovy důvody? Víte, ono se mu dá někdy velmi těžko rozumět. Já jsem to příliš nepochopil. Ale pokud bude mít mandát příslušných orgánů, je to jeho právo.

* LN Hlavním argumentem je, že jste proti vůli celostátní konference KDU-ČSL prosadil internetové sázení...

Ty argumenty jsou směšné. My jsme dva roky velice pečlivě zkoumali, zda je možné zamezit internetovému sázení v ČR. Kdyby to bylo legislativně možné, tak bych to udělal. Protože to ale nejde, vznikla tu absurdní situace, kdy po internetu může sázet každý, jak chce, ale pouze u firem registrovaných v zahraničí, které tady neplatí ani korunu na daních. Tato disproporce byla neudržitelná. Co říkají někteří mí kolegové, má asi stejnou logiku, jako kdyby nařídili zakázat všem domácím lihovarům vyrábět lihoviny a směly se tu pít pouze lihoviny zahraniční. Nemyslím, že by tu proto bylo méně alkoholiků.

* LN Na celostátní konferenci KDU-ČSL mají převahu Čunkovi příznivci. Obáváte se, že budete skutečně odvolán?

Jsem příliš stár, abych se něčeho obával. Na ministerstvu financí jsem vždy pracoval, aby byl úřad výkonný. A myslím, že na to byly slušné ohlasy i v zahraničí (Kalousek dostal v říjnu v USA cenu pro nejlepšího světového ministra financí roku v zemích s rozvíjející se ekonomikou – pozn. red.) i od odborné veřejnosti. Úřad je nastaven tak, aby hladce běžel i v případě mého náhlého odchodu či úmrtí. Rozhodne se v následujících hodinách a dnech a já více nebudu komentovat personální hrátky a zástupné argumenty některých mých spolustraníků.

* LN Co říkáte na Tomáše Sedláčka z ČSOB, který by vás měl podle Čunka nahradit?

Opravdu nebudu personální hrátky komentovat.


Zdroj: 6.1.2009, Lidové noviny, rubrika Téma

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.