CZ EN

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem na téma - Rozpočet na rok 2009

ROZPOČET NA ROK 2009: PODLE VLÁDY DOBRÝ ZÁKLAD PRO CHOD STÁTU...

  • * Nikdo na celém světě neví, jaký bude skutečný vývoj ekonomiky v příštím roce, říká ministr financí Miroslav Kalousek * Svůj rozpočet včera prosadil Ministr financí Miroslav Kalousek včera ve sněmovně nešetřil díky. Jím navržený rozpočet i přes odpor opozice prošel. »Je to zpráva o stabilitě. Je to zpráva do krajů a obcí, že se nemusí bát o své investice, nemusí se bát o čerpání z evropských fondů a je to zpráva pro investory, že v České republice je stabilita,« řekl Kalousek po hlasování novinářům.

* Jak budete reagovat na dopady finanční krize, díky níž určitě klesnou příjmy státního rozpočtu?

Nikdo na celém světě neví, jaký bude skutečný odhad vývoje ekonomiky v příštím roce. Já nejsem přítelem pesimistických scénářů, nemyslím si, že nám hrozí katastrofální scénář, ale musíme být připraveni na všechny varianty. A my na ně připraveni jsme. Budeme reagovat odpovídajícím způsobem. A protože rozpočet schvaluje Poslanecká sněmovna, budeme v tom hrát s poslanci naprosto otevřenou hru.

* Jaké tedy budou nejbližší kroky vlády, které budou reagovat na krizi?

Vláda určitě neutratí více, než jsou schválené výdaje. Samozřejmě, že je velké riziko, že se nepodaří naplnit příjmy. Pokud se je nepodaří naplnit ve výši nějakých 10 až 15 miliard, jsem schopen kompenzovat to úsporami provozních prostředků nebo odkladem nějaké části vládní spotřeby. Pokud by ten propad byl větší, bude to na úkor většího deficitu. Protože větší krácení než v objemu 10 až 15 miliard by bylo technicky i politicky velmi těžko proveditelné. Ale především by to bylo kontraproduktivní, protože bychom museli krátit výdaje do dopravní infrastruktury, vědy, vzdělání a to jsou výdaje, kde ukvapené úspory napáchají víc škody než užitku.

* Co říkáte argumentům, že deficit rozpočtu může být nakonec kvůli krizi o 40, 50 nebo 60 miliard vyšší?

To nejsou argumenty, to jsou plky, které nejsou ničím podložené.

* Jaké jsou poslední odhady ministerstva pro růst české ekonomiky?

Opravdu to neví vůbec nikdo. Já zatím teď mám na základě posledních indikátorů důvod se domnívat, že se růst může v příštím roce pohybovat mezi 2,5 a 3,2 procenta. A k tomu musím dodat větu: A nebo taky ne.

* Proč vláda ve středu dala z rozpočtové rezervy 189 milionů na konání lyžařského mistrovství světa v Liberci?

Je to vynucený krok. Vláda zdědila rozhodnutí o pořádání mistrovství světa v Liberci a osobně jsem přesvědčený, že to bylo špatné rozhodnutí na základě ne úplně správných podkladů tehdejší vlády. Vláda tehdy měla podhodnocené odhady veřejných výdajů a nadhodnocené očekávání, jak se na tom budou sponzoři podílet. My jsme teď v situaci, kdy bude mistrovství světa za několik týdnů zahájeno a vláda měla jen dvě možnosti: Dostát reputaci České republiky a nezbytné výdaje z rozpočtové rezervy uhradit, nebo riskovat obrovskou světovou ostudu a v podstatě znehodnotit miliardu, kterou vláda do té doby na konání mistrovství světa vynaložila. Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Je-li tento výdaj krystalicky čistou mikroskopickou ukázkou, proč nemůžou být nikdy v České republice Olympijské hry, tak to nebyly vyhozené peníze.


Zdroj: 11.12.2008, Hospodářské noviny

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.