CZ EN

Opatrně s plány Bruselu

Pod praporem boje proti finanční krizi nemůžeme rozvrátit veřejné finance, říká Miroslav Kalousek, ministr financí.

* LN Ve středu zveřejnila Evropská komise „záchranný plán“ pro evropské ekonomiky. Jaké příležitosti poskytuje pro českou ekonomiku?

Hlavní přínos spatřuji v možnostech získání prostředků ze sociálního fondu k podpoře zaměstnanosti a také urychlení čerpání peněz ze strukturálních fondů unie.

* LN Nicméně Brusel také vybídl národní vlády, aby k podpoře ekonomik investovaly v souhrnu až 170 miliard eur. Chystá nějaké fiskální stimuly i česká vláda?

Jsem velmi zdrženlivý k fiskálně expanzivním politikám, které se tváří jako záchranné. V České republice nyní není důvod k realizaci mimořádných fiskálních impulsů. Vedly by totiž pouze k rozpočtovým ztrátám.

* LN Zástupci firem, resp. celých průmyslových odvětví, ale mohou namítat, že v takovém případě mohou být znevýhodňováni oproti evropským konkurentům...

Určitě se takové hlasy mohou vyskytnout. Hrozí ale riziko, že některé firmy se budou krizových plánů chytat jako příležitosti, jak lobbovat za prostředky, které by je zbavily starostí s vlastní restrukturalizací.

* LN Je podle vás tato hrozba reálná?

Lze očekávat, že se některé lobby vrhnou na prostředky nabízené v rámci restrukturalizace. Podíváte-li se například na návrh navýšení úvěrového rámce Evropské investiční banky, zjistíte, že nabízí podporu do třech kategorií. Na první pohled to vypadá velmi sympaticky, ale je pravděpodobné, že většina těchto peněz nakonec může skončit v automobilovém průmyslu.

* LN Podpora automobilového průmyslu ale vzhledem k zaměření české ekonomiky by měla být i v zájmu vlády...

Pochopitelně. Ale je třeba mít na paměti, že již nyní platíme jen na úrocích dluhové služby 50 miliard korun ročně, a proto nelze státní dluh dramaticky zvětšovat. Pod praporem boje proti finanční krizi nemůžeme rozvrátit veřejné finance.

* LN Mohou vůbec masivní státní dotace nastartovat ekonomický růst?

Motorem dlouhodobého růstu musí zůstat soukromé investice. S dotacemi je nutné zacházet opatrně. Jinak to skončí tak, že budou poskytovány dotace na poukázky na zájezdy, pak se budou dotovat rohlíky... a nakonec se vrátíme k centrálnímu plánování a přerozdělování chudoby.


Zdroj: 28.11.2008, Lidové noviny, rubrika Byznys

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.