CZ EN

Můj návrh odstraní spory kolem zdravotní péče

* Navrhl jste novelu zákona o zdravotním pojištění, která by měla jinak stanovit standardy péče. V čem váš návrh spočívá?

Předložil jsem svoji verzi tolik diskutovaného § 18 tohoto návrhu o podmínkách poskytování hrazených služeb. Nabízím technické řešení, které by vyhovělo legitimním námitkám některých mých kolegů z KDU-ČSL.

* Můžete návrh vysvětlit?

Základní námitka je o vybírání nadstandardů v okamžiku, kdy není přesně definován standard péče. Pacient musí přesně vědět, na co má ze zákona nárok na zdravotní pojištění, a pak teprve uvážit, zda si chce nebo nechce zaplatit nadstandard. Definice, která dnes je, není v tom příliš přesná, protože říká, že jsou-li alternativní postupy, pak se proplácí ten nejlevnější. To vzbuzuje obavu, že pacient bude rukojmím zdravotní pojišťovny, že se mu může stát, že nedostane nejmodernější péči.

* Z logiky vyplývá, že tedy musí být jasně stanovený standard zdravotní péče na zdravotní pojištění.

Ano. Moji kolegové chtějí, aby tento standard byl přímo v zákoně vyjmenován. Bylo by to ale těžkopádné a v důsledku by to pacienta poškodilo, protože věda jde mílovými kroky dopředu a s každým novým léčebným postupem by se musel novelizovat zákon. Přitom legislativní proces je zdlouhavý.

* A co z toho vyplývá?

Můj jednoduchý návrh na technické řešení. V zákoně by bylo jasně řečeno, na jaké druhy péče má pacient nárok, podotýkám, že to nejsou standardy, a pak by bylo řečeno, že placení standardů je podmíněno přesně definovaným standardem péče, který ministerstvo zdravotnictví musí zveřejnit ve věstníku a musí k němu být dálkový přístup. Ministerstvo by na stanovení standardů péče muselo spolupracovat s profesními komorami, poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami.

* Co by tím bylo zajištěno?

Že v jakémkoli okamžiku má pacient přehled, na co má nárok na zdravotní pojištění. A když tento standard nebude definován, není možné požadovat nadstandard. Tímto návrhem jsou odstraněny obavy obou stran diskuse. Experti KDU-ČSL se nemusejí obávat, že standard péče není definován, ministerstvo se nemusí bát, že s každým novým léčebným postupem by měl být novelizován zákon, což logicky nejde.

* Je to váš návrh nebo jste ho probral s Jiřím Čunkem?

Je to můj návrh, který jsem napsal minulý pátek se svými experty. Stalo se tak poté, když jsem si přečetl v novinách, že zástupci mé strany se nezúčastní nedělní schůzky expertů na ministerstvu. To mi přišlo líto.

* Co říkáte tvrzení ministra Julínka, že lidovci protahováním chtějí omluvit volební neúspěch?

Nezlobte se, této debaty se nechci zúčastnit. Jsem člen vlády, který odpovídá za kontrolu zdravotních pojišťoven, a chci přispět k odstranění námitek, které pokládám za legitimní. Naši experti v tom mají pravdu, a míra nejistoty pacienta – co je standard péče a na co je možné si připlatit – musí být odstraněna. Přijde-li někdo s lepším návrhem, než je můj, rád ho podpořím. Řešení se najít musí.

* Je možná koaliční shoda?

Můj návrh, ať jakkoli může být modifikován, tedy že placení nadstandardu je podmíněno zveřejněním standardu, za jasných podmínek jeho sestavování a zveřejňování, je řešení, které odstraňuje zásadní rozpor. Pak nevidím důvod, proč nehlasovat. To by musely být nějaké nezveřejněné argumenty.

* Co je pro vás přijatelné z dohody ministerstva a SZ?

Ze zápisu to na mě dělá dojem, že ta idea zveřejňování ve věstníku je akceptována a jsou ještě precizněji formulovány přímo v zákoně ty typy zdravotní péče, na které má pacient nárok. Pokud se mi potvrdí dojem ze zápisu, takovou formulaci rád podpořím. Je ve prospěch pacienta a možná ještě lepší, než je návrh můj. Chci dodat, že o konkrétní formulaci je možné vést diskusi ve druhém čtení v parlamentu.

* Co říkáte názoru Jiřího Čunka, že by se měly změnit poplatky? Navrhuje např. 20 korun za recept, nikoli 30 korun za položku na receptu.

Poplatky jsme zavedli před rokem. A měli bychom vyhodnotit, jak systému prospěly či ne. Pak vést politickou diskusi, zda je upravit či ne. A já politickou dohodu respektuji. Na druhé straně populace stárne, náklady na péči rostou a jediným způsobem, jak zajistit nejkvalitnější péči úplně všem, je zvyšování spoluúčasti pacienta. Pokud na to budeme rezignovat, bude ta nejmodernější péče zas jen pro někoho, jako za komunistů.


Zdroj: 26.11.2008, Právo, rubrika Zpravodajství, autor: Václav Pergl

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.