CZ EN

O předsednickou funkci v KDU-ČSL se ucházet nebudu

* Nemáte chuť se vrátit do čela strany? Ministryně obrany Vlasta Parkanová v pondělí řekla, že pokud byste se pokusil o návrat, měl byste její podporu.

Na tuto otázku jsem odpovídal několikrát, naposledy vašemu deníku. Je to samozřejmě kompliment, vážím si toho. Je pravda, že to není ojedinělý hlas. Ale já jsem jednoznačně rozhodnut na předsedu už nekandidovat.

* A na jinou funkci ano?

Tam nejsem tak jednoznačný, ale nepokládám to za pravděpodobné. Nepřemýšlel jsem o tom, zatímco o kandidatuře do čela strany jsem přemýšlet musel, protože mě o to celá řada členů žádala. Mé rozhodnutí je nezvratné.

* Koho byste si uměl v čele KDU-ČSL představit?

Myslím, že na tuto diskusi je ještě dost času.

* KDU-ČSL nezískala ani senátora. Co na to říkáte?

Již před dvěma roky jsem říkal, že malé strany kolem středu jsou smrtelně ohroženy stupňující se bipolaritou. Tehdy jsem dal k úvaze, zda bychom na to neměli reagovat přemýšlením o předvolebních koalicích. Protože voliči i média chtějí hrát na dvě brány a nechtějí fotbal na tři či čtyři branky. Socialisté budou vždy tvrdit, že jsou socialističtější než křesťanskosociální program KDU, a ti, kteří tíhnou doprava, ti budou nabízet vždy pravicovější politiku než sociálně vnímavá KDU.

* Přičítáte výsledek na vrub vedení strany?

Já jsem bývalý předseda KDU a není nic jednoduššího pro bývalého předsedu než říci: za mne byly výsledky lepší. Za mě byla jiná situace. Bipolaritu teprve objevovali. Já se určitě nesnížím k tomu, abych se dopouštěl účelové kritiky.

* Budete prosazovat svou koncepci o předvolebních koalicích?

Já jsem ji dal ke zvážení před dvěma roky a byl jsem poměrně tvrdě odmítnut. Je mi vyčítáno, že jsem chtěl strany slučovat. O tom jsem ale ani nepřemýšlel. Nejsem ve vedení KDU a nemám chuť to ani měnit, ale na vnitrostranických grémiích to připomenu.

* Nepovedou předvolební koalice k zániku malých stran?

Toho se nebojím. Podívejte se do Itálie, kde proti sobě kandidují dva bloky různých stran a nikdo neuvažuje, že by se sloučily.

* Co říkáte kvasu v ODS? Bylo by rozumné měnit premiéra?

Já to zažívám podruhé. Je to jako přes kopírák. Raná Špidlova vláda se pokoušela o reformy a vlastní straníci za to Špidlu kritizovali a odstranili ho. Teď je situace stejná. Doufám, že ODS bude příčetnější, než byla ČSSD. Doufám, že nebude chtít riskovat, že poté, co ztratili v krajských zastupitelstvech a v Senátu, že ztratí i tuhle vládu.


Zdroj: 29.10.2008, Právo, autor: Oldřich Danda

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.