CZ EN

DPH v EU

Aleš CIBULKA, moderátor
--------------------
A je tu poslední reportáž dnešního POKRu. Ceny jednotlivých výrobků nebo služeb se mohou v různých zemích lišit. A proto stojí za to zamyslet se nad tím, ve které zemi Evropské unie budete třeba automobil kupovat. Pak ale nastává další problém - daň.

Pavel VACÍK, daňový poradce
--------------------
Pokud podnikatelé uvažují o nákupu nového zařízení, strojů pro své provozy, nemusí se dnes obracet pouze na tuzemský trh a na nabídky našich dealerů. Společný trh Evropské unie existuje několik let a v cenách přesto existují výrazné rozdíly. Pokud si podnikatel, plátce DPH, chce pořídit stroje v jiné zemi Unie, má právo nakoupit výrobek bez daně z přidané hodnoty a na našem území provést takzvané samovyměření a doplatit daň českému státu.

Ladislav PITNER, Ministerstvo financí ČR
--------------------
Je nutné se soustředit na to, aby plátce daně, podnikatel správně posoudil, jestli to zboží podléhá v tuzemsku dani, nebo ne. Například když pořídí zboží, které zůstane mimo území České republiky, tak i když on je plátcem daně, takové zboží v České republice nezdaňuje. Obvykle se přiznává daň k datu vystavení daňového dokladu od osoby registrované v jiném členském státě a tady se dělají velmi často chyby z hlediska toho okamžiku zdanění.

Pavel VACÍK, daňový poradce
--------------------
Při nákupu strojů z hlediska daně z přidané hodnoty mohou nastat v podstatě tři varianty. První je nákup plátce českého od plátce zahraničního. V tom případě má tuzemský plátce nárok na koupi v zahraničí bez daně z přidané hodnoty. Daň z přidané hodnoty je povinen přiznat u nás, zahrnout ji do svého daňového přiznání jako příjem, ale zároveň, protože uvedený stroj bude používat pro svoji podnikatelskou činnost, má nárok uplatnit odpočet této daně z přidané hodnoty.

Ladislav PITNER, Ministerstvo financí ČR
--------------------
Zcela jiný režim je při pořizování použitého zboží, včetně například ojetých automobilů od autobazarů, od osob, obchodníků, kteří obchodují s použitým zbožím. Tam například platí, že pokud tedy ten obchodník dodává například ojeté auto tak, že zdaní svoji přirážku, tak v tuzemsku takové vozidlo už dani nepodléhá.

Pavel VACÍK, daňový poradce
--------------------
Zvláštní režim je u nákupu nových osobních automobilů. Novým osobním automobilem rozumíme auto do šesti měsíců stáří, anebo pokud má najeto méně, než šest tisíc kilometrů. V tomto případě daň z přidané hodnoty vždy platíme v zemi registrace a v zemi nákupu máme nárok na nákup bez daně.


Zdroj: 22.10.2008, ČT 1, 22:50 POKR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.