CZ EN

Zvýšení garancí je možné

Ministr financí Miroslav Kalousek je proti absolutním garancím bankovních vkladů. Je však ochoten přijmout zvýšení jejich limitů.

* LN Myslíte si, že zvýšení státní záruky na bankovní vklady, tak jak to v minulých dnech učinilo například Německo nebo Rakousko, je správným krokem?

Absolutní garance nejsou dobrým krokem. Ti, kteří taková prohlášení dělají, vědí, že kdyby došlo k opravdové bankovní krizi, pak žádné státní záruky by nemohly stačit. A navíc: s výjimkou Irska se zatím jedná pouze o politické proklamace, ne o reálné kroky. Doufám, že zvítězí zdravý rozum, protože Evropě žádná vážná krize nehrozí. Nicméně pokud se evropští politici budou dopouštět nezodpovědných prohlášení a kroků a budou v tom podporováni nezodpovědnými médii, pak se jim společně může podařit tuto krizi vyvolat.

* LN Může krok Německa a Rakouska ovlivnit chování Čechů? Začnou třeba převádět své úspory do jmenovaných zemí?

Já si myslím, že takové masivní chování nehrozí. Transakční náklady spojené s převodem jsou vysoké. Já osobně bych převod nedoporučil ani vlastnímu bratrovi. Protože lidi umí počítat, tak nic takového nepředpokládám.

* LN Uvažuje česká vláda o zavedení podobného opatření?

Naprosto ne. To není na místě. Byl by to jen nezodpovědný populismus. Nejsem dokonce ani přítelem zvýšení pojištění vkladů. Myslím si, že vlády by se měly vyvarovat kroků, které by zdražovaly likviditu. Nicméně pokud by to byla cena za rozumný kompromis, který by nepřipustil absolutní garance vkladů a absolutní garance na všechno, pak bych byl pro případné zvýšení.

* LN O kolik si myslíte, že by se vládní garance na vklady mohla zvýšit?

Evropská unie předepisuje minimální garanci ve výši 20 000 eur. My poskytujeme garanci na částky do 25 tisíc euro. Kdybychom se bavili o zdvojnásobení tohoto limitu, pak je možná diskuze.

* LN Na summitu v Paříži zaznělo, že by se dnes měla uskutečnit schůzka ministrů financí evropských zemí. S čím na ni pojedete?

Budu prosit o zdravý rozum a zdrženlivost, neboť jsme neprožili 40 let reálného socialismu proto, abychom k němu hledali novou cestu na půdě Evropské unie. Chystám se také navrhnout, aby vlády, které chtějí garantovat bankovní vklady ve zvýšené míře, tak činily ex post. Tedy aby byly garantovány všechny vklady k určitému datu. Ne, aby tak činily ex ante, tedy aby všechny i budoucí vklady byly garantovány.


Zdroj: 7.10.2008, Lidové noviny, autor: Pavla Kozáková

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.