CZ EN

Ministr financí Miroslav Kalousek: Přestaňme se strašit

* Není trochu riziko stát se ministrem financí roku 2008 v době, kdy finanční trhy procházejí každý den prudkými změnami, evropské vlády přijímají opatření, na která by se v době finančního klidu ani neodvážily pomyslet? Každý se teď bude dívat, jak si ten Kalousek v tak složité době počíná.

Mě samozřejmě ocenění těší. Beru ho ale jako ocenění toho, že se podařilo propojit racionální smysluplné reformy s tím, že ministr financí má podporu vlády a vláda zase schopnost reformy přes všechny problémy prosadit v parlamentu. To je dobrý příslib právě pro současné období, kdy finanční trhy procházejí prudkými turbulencemi. Jen tak se totiž podaří při všech prudkých turbulencích na finančních trzích pokračovat v Česku v racionální finanční politice. To předpokládá, že česká vláda i ministr financí zůstanou stát reálně na zemi a odolají i všem různým „revolučním opatřením“, vyvolaným často populistickými tlaky.

* S revolučními návrhy se setkáte již dnes na zasedání ministrů financí EU. Tam se bude hovořit především o garancích za vklady v bankách, které začaly evropské vlády vydávat jak na běžícím páse.

To bude skutečně kardinální otázka. Podle mne záruky za vklady nejsou zodpovědné, už jen proto, že kdyby došlo ke skutečné krizi, jako že k ní nedojde, tak žádné garance nejsou schopné všechny vklady pokrýt. Navíc si dosti dobře neumím představit, že přijaté záruky garantují všechny vklady – nejen ty co již existují, ale i ty budoucí. Osobně mám obavu, že taková prohlášení mohou mít spíše opačný účinek – mohou vyvolat znepokojení a přeliv peněz ze země do země, podle toho, která nabídne více populistická opatření. Opakuji: krize, která by vyvolala nutnost takových opatření, prostě nehrozí, v Česku rozhodně ne.

* Opozice je ale jiného názoru, ČSSD vládu tvrdě kritizuje „za neuvěřitelnou drzost v předpokladech potěmkinovského ekonomického růstu a poukazuje na to, že vláda nezřídila informační středisko, které by podávalo střízlivé a věcné informace“!

Zcela legitimní je právo opozice podávat alternativní návrhy. Zcela nezodpovědné ale je, že se snaží současné situace zneužít. Některá vyjádření předsedy Jiřího Paroubka, včetně údajné potřeby vytvářet nějaké záchranné plány pro ČR, by se daly spíše nazvat jako šíření poplašné zprávy. Opakuji: krize nám nehrozí. Je ale realitou, že ekonomický růst bude pomalejší. Přes všechny možné problémy se ale přesto v Česku dál bude jednat o bohatnutí, o růst.

* Jenže je fakt, že obyčejní lidé, kteří mají v bankách celoživotní úspory, mohou mít strach, když čtou noviny, sledují vystoupení a prohlášení politiků.

To samozřejmě vím a vnímám. I proto mne zlobí zneužívání situace populisty všeho druhu. Chtěl bych proto požádat politiky i média o jedno. Když stále budeme krizi vyvolávat, vytvářet katastrofické scénáře, tak se může skutečně dostavit, i když zatím stále nejsou pro ní u nás reálné podmínky. Ekonomie je věda společenská, vyvíjí se podle chování lidí, což je zneužitelné. Jednání politiků Paroubkova typu k tomu přispívá.


Zdroj: 7.10.2008, Právo, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.