CZ EN

Na prohře může stát i vydělat

Po Československé obchodní bance bude Česko za IPB vymáhat 34 miliard korun. Na včerejším setkání s novináři to řekl ministr financí Miroslav Kalousek s odkazem na výsledek arbitráže s japonskou Nomurou.

* Znamená páteční rozhodnutí arbitrů v Londýně opravdu konec několik let trvajícího sporu České republiky s japonskou bankou Nomura?

Jde o definitivní tečku. Samotný spor přitom Česko prohrálo už v březnu 2006. Do minulého pátku ale ještě nebylo zřejmé, kolik a kdy bude stát muset japonské finanční skupině platit.

* Konečný účet je ve výši 3,65 miliardy korun. Jak jej hodnotíte?

Jde o velmi solidní výsledek. Původně totiž hrozilo, že stát bude muset uhradit až dvojnásobek této sumy, tedy sedm miliard korun. Suma 3.65 miliardy korun se skládá ze dvou částí. Samotná povinnost činí 2,8 miliardy korun, zbytek tvoří úroky.

* O čem vlastně rozhodli arbitři v Londýně?

Mezinárodní arbitři rozhodli, že očištěná hodnota IPB činila v době převzetí ČSOB 34,2 miliardy korun. Ze strany Nomury byla zkrachovalá IPB přitom ohodnocena na 68,5 miliardy korun, přičemž ohodnocení provedl dřívější partner společnosti McKinsey a uznávaný expert Tom Copeland. Za Česko provedla ohodnocení americká Navigant Consulting, jež IPB ohodnotila na 26,7 miliardy korun.

* Co znamená tento výsledek - tedy ocenění IPB pro další spor, který vede Česko s ČSOB?

Toto číslo již není jen pozicí České republiky, ale je výsledkem zkoumání mezinárodních arbitrů. Pro nás znamená značný posun a především posílení naší pozice. Částku 26,7 miliardy korun vyměníme za 34,2 miliardy korun a tuto sumu budeme vymáhat na ČSOB.

* Už dříve jste přislíbil, že odtajníte klíčovou dohodu o narovnání sporu s Nomurou z loňského listopadu. Kdy tak učiníte?

Do pátku to ještě nebylo možné. Nyní už ano. Předpokládám, že obsah této smlouvy zveřejníme do konce tohoto týdne.

* Jaký přínos znamenala tato dohoda pro státní pokladnu?

Uzavřením této dohody už po prohraném sporu Česká republika ušetřila a to nemálo. Bez této dohody by plnění pro japonskou finanční skupinu Nomura bylo zhruba asi o 17 miliard korun vyšší.

 


Zdroj: Lidové noviny, 10.6.2008,  rubrika: Byznys, strana: 13 
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.