CZ EN

Jak je to s daněmi doopravdy

O uplynulém víkendu jsme se dočkali dvou zavádějících výroků na téma daňového zatížení od předních politiků, kteří jsou považováni za ekonomické experty svých politických stran. Na jejich nepřesnosti je potřeba zareagovat.

Na víkendovém sjezdu ČSSD prohlásil stínový a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka, že pokud jeho strana zvítězí, rozhodně nebude zvyšovat plošně daňové břemeno. Dodal k tomu, že daňová kvóta bude ponechána na úrovni let 2006 až 2007. Ta činila něco málo přes 36 procent, jedná se o podíl inkasa daňových příjmů (včetně pojistného na sociální a zdravotní pojištění) na HDP. Nicméně daňová kvóta má v letech 2010 klesnout někam na 33 procent HDP. Bude proto zajímavé sledovat, jak je možno splnit slib nezvyšování daní a zároveň vytáhnout z kapes daňových poplatníků o sto miliard Kč navíc.

Další nepřesnou interpretaci jsme mohli zaslechnout v pořadu Otázky Václava Moravce. Jeden z poslanců ODS se rozčiloval, že pokud vybereme na daních tento rok o osm procent více než loni, nejedná se o pokles daňového zatížení, což znamená neplnění programu vlády a ODS. Zajímavé je, že tentýž poslanec nám dává za vzor slovenskou reformu, kde se po poklesu sazeb také zvýšilo daňové inkaso.

Zaprvé, výše zmíněných osm procent nezahrnuje inkaso sociálního a zdravotního pojištění, které má taktéž charakter daně. Zadruhé, jediný relevantní ukazatel pro srovnání míry daňového zatížení v různých časových obdobích je opět daňová kvóta, která letos proti loňsku skutečně poklesne. Tato vláda tedy reálně daně nezvyšuje, ale naopak.


Zdroj: 4.6.2008, Mladá fronta DNES, rubrika Názory, autor: Ivan Fuksa, 1. náměstek ministra financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.