CZ EN

Splácíme dluhy z dob socialismu

Ad http://www.lidovky.cz/  2. 4.2008: Katolíci chtějí zachránit Hrad

Současný návrh majetkového vypořádání s církvemi se stal předmětem spousty mylných komentářů, nejen z řad opozičních politiků. Jedním z „argumentů“, se kterým se proti návrhu vystupuje, je poukazování na finanční náročnost celé operace. Jak může vláda myslet vážně slova o boji s neuspokojivým stavem veřejných financí, když si na sebe bere břemeno splátek církvím? Takto se ptají odpůrci návrhu.

Neuvědomují si jednu základní věc. Dluh státu vůči církvím již existuje, ačkoli nemusí být zahrnut v oficiálních statistikách. Tento dluh fakticky nevzniká dnem případného schválení současného návrhu, tento dluh totiž vznikl již po roce 1948. Protože vláda chce opravdu zastavit zadlužování naší země, rozhodla se tento dluh, který způsobili komunisté, splácet.

Nabízí se paralela s ekologickými škodami z dob socialismu, které zbyly po privatizovaných státních podnicích. Byly vyčísleny na cca 200 miliard Kč a na jejich odstraňování je nutno používat zdroje, které by jinak mohly být použity např. na nastartování důchodové reformy.

Až se nám někdo bude snažit namluvit, že po čtyřiceti letech socialismu bylo Československo jednou z nejméně zadlužených zemí, vzpomeňme si na výše uvedené položky, které do oficiálních statistik zahrnuty nejsou. Nejlepší by bylo na tento dluh vystavit účet nástupnické KSČM, jejíž představitelé jsou při kritice církevních restitucí nejvíce slyšet. To bychom se však nápravy křivd jen stěží dočkali.

Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího MF ČR


Zdroj: 3.4.2008, Lidové noviny, rubrika Názory

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.