CZ EN

Kalousek: Chci snížit daně střední třídě

Budu trvat na tom, aby vláda před snížením daní také závazně schválila škrty ve výdajích státního rozpočtu, říká v rozhovoru pro HN ministr financí Miroslav Kalousek.

* HN: Navrhl jste dva způsoby, jak snížit lidem v roce 2009 daně. První počítá se snížením pojištění o procento, u druhého se proti dnešku snižuje sazba daně na 12,5 procenta, klesají slevy na jednotlivce, ale rostou bonusy na dítě. První snižuje daně méně a stál by rozpočet 13 miliard, druhý je zvyšuje víc, ale přišel by na 35 miliard. K čemu se kloníte?

Upřednostňuji tři kritéria: snížení daní musí být co nejšetrnější vůči veřejným rozpočtům, mělo by být namířeno především na středně příjmové skupiny a nikoli především na vysokopříjmové skupiny a nemělo by znamenat podstatný výpadek z rozpočtů obcí a krajů. Všechna tato tři kritéria splňuje řešení, které počítá jen se snížením sociálních odvodů.

* HN: Znamená to, že si za touhle první variantou snížení daní stojíte?

Já jako ministr financí jsem povinen navrhnout pro politickou dohodu obě varianty. Pokud byste se mě zeptal jako ministra financí, tak vidím více výhod při variantě, která snižuje sociální pojištění. Varianta dvě má jednu jedinou výhodu: respektuje dohodu, při které jsme se shodli na sazbě 12,5 procenta. Většinu peněz, které to státní rozpočet bude stát, dává vysokopříjmovým skupinám, aniž by z toho ty středně nebo nízkopříjmové skupiny něco podstatného měly. Navíc způsobí významný propad rozpočtu o 35 miliard.

* HN: Daňoví experti ODS ale trvají na sazbě 12,5 procenta. Jak s 12,5 procenta splnit to, aby mezi lety 2008 a 2009 nikomu čisté příjmy neklesly a zároveň aby to unesl rozpočet?

Bude-li zachována ikona sazby 12,5 procenta, tak neznám variantu, která by při této sazbě snižovala daně všem levněji než za 35 miliard. Pokud někdo dokáže předložit něco lepšího, tak to rádi použijeme. Nemyslíme si, že máme patent na rozum. Vždy ale budu hájit co nejšetrnější řešení pro rozpočet, které by bylo namířené na nízkoa středněpříjmové skupiny.

* HN: Jak obtížné bude jednání o daních v koalici?

Jsem ochoten podřídit se jakékoli dohodě, ale dohoda o snížení daní musí být doprovázena jasnou dohodou o snížení výdajů.

 


Zdroj: 26.3.2008, Hospodářské noviny, autor: Petr Vašek

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.