CZ EN

Bude-li jednotná metodika výhodná

POLEMIKA

Rád bych zareagoval na komentář Petra Kamberského, který mě tvrdě kritizuje za ochotu jednat o společné metodice při výpočtu základu daně z příjmů právnických osob v Evropské unii (Nechme daně doma, HN 21. února).

Redakční komentář uvádí, že ministr Kalousek najednou obrací, "přemýšlí účetnicky" a chce sjednotit daňový základ pro podniky v celé EU. Nic takového není pravda. Znovu si dovoluji zopakovat, co jsem skutečně řekl: "Pokládal bych za užitečné, kdyby celá EU měla jednu metodiku, abychom se stejným způsobem daně dopočítali." Dodal jsem důrazně: "V žádném případě ale nesouhlasím s návrhem konsolidovaného základu."

Zaprvé musím zdůraznit, že návrh Evropské komise zatím není znám. V případě, že by šel tím směrem, který Evropská komise deklaruje, tj. cestou rozšiřování daňového základu a rušení zbytečných výjimek, byl by zcela v souladu s koncepcí vlády. Ta plánuje učinit přesně to samé, aby mohla podnikům snížit sazbu daně. Vadit by to mohlo státům, které zavádí do svého daňového systému početné výjimky a úlevy s cílem podpory nejrůznějších odvětví a aktivit. Tím pro ně vytváří výhodnější podmínky než státy, které výjimky nemají, a může tak hrozit odsun těchto aktivit z České republiky do jiných států. Pokud by přijetí návrhu Komise vedlo k tomu, že by tyto státy své výjimky omezily, Česko by na tom jedině vydělalo.

Přístup, který zatvrzele odmítá vůbec jednat o společné metodice, hrozí vyústit v následující zvrácenou logiku: "Chceme odstranit co nejvíce výjimek, chceme co nejširší základ, abychom mohli co nejvíce snížit sazbu daně, ale pokud by k tomu směřoval návrh Evropské komise, tak jsme zásadně proti."

Zadruhé, konsolidovaný základ daně jsem rozhodně odmítl, proto nesouhlasím s tvrzením pana redaktora, že by se mu "otevřela vrata". To samé platí o harmonizaci sazby.
Nezakopávejme se zbytečně v ideologických pozicích, když ještě neznáme návrh Evropské komise. Doporučuji trpělivě jednat a nesouhlasit s ničím, co bude pro Českou republiku nevýhodné a ohrozí konkurenceschopnost domácích firem.

Návrhy Evropské komise mohou vést k odstranění mnoha národních výjimek. A na tom bychom vydělali.

 

Autor: Miroslav Kalousek, ministr financí


Zdroj: 22.2.2008, Hospodářské noviny, rubrika Názory

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.