CZ EN

Náměstek MF Fuksa čeká privatizaci Ruzyně v tendru

Vláda by mohla prodat dvoutřetinový podíl Letiště Praha strategickému investorovi ve výběrovém řízení spíše než umístit akcie společnosti na burzu, řekl první náměstek Ministerstva financí Ivan Fuksa.

Fuksa uvedl v rozhovoru pro Reuters, že by vítěz tendru mohl být znám do konce příštího roku, zatímco s prodejem Českých aerolinií možná kabinet počká na zlepšení hospodářských výsledků, aby získal lepší cenu.

Fuksa dodal, že stát nemusí spěchat s probíhajícím prodejem sedmiprocentního podílu v ČEZ .

Vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených letos schválila převod ruzyňského letiště na akciovou společnost, a otevřela tak cestu k privatizaci firmy, jež těží z prudkého nárůstu cestujících díky rozvoji ekonomiky a vstupu do Evropské unie.

"Jak to cítím, tak to směřuje... k prodeji vítězovi tendru," řekl Fuksa.

Strategický investor by mohl získat 66 procent akcií Ruzyně, zbývající část by byla převedena na místní samosprávy, dodal.

Letiště Praha odbavilo za první pololetí 5,58 milionu cestujících, meziročně o 9 procent více. Společnost vykázala čistý zisk 654 milionů korun při tržbách 2,6 miliardy korun.

Fuksa odmítl sdělit, jaký výtěžek privatizace resort financí očekává, nicméně analytici odhadují hodnotu společnosti na 70 až 90 miliard korun.

Prodej by měl pokračovat bez ohledu na výsledek jednání o prodeji pozemků, jež letišti chybějí pro výstavbu třetí přistávací dráhy, dodal Fuksa.

Vláda by měla mít k dispozici analýzu možných způsobů privatizace Letiště Praha i Českých aerolinií v březnu příštího roku.

Prodej největšího domácího leteckého dopravce, který se zotavuje ze ztrát vyvolaných příliš agresivní expanzí minulého managementu, by se však mohl prozatím odložit, řekl Fuksa.

"Jestli bude připraven závazný plán na příští rok, který by měl hovořit o velmi pozitivních vývojích, které v této chvíli jsou zatím jen velmi hrubě predikovány, tak by vláda mohla i rozhodnout o tom, že by se to třeba neprivatizovalo rychle, ale případně až později," řekl.

ČEZ MÁ ČAS

Fuksa dále uvedl, že vláda není tlačena k rychlému prodeji sedmiprocentního balíku akcií ČEZ, aby získala prostředky do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Stát dosud podle údajů Střediska cenných papírů prodal pouze 1,57 procenta akcií ČEZ, a získal méně než polovinu z plánovaného výnosu 31 miliard korun.

Fuksa nicméně řekl, že kabinet prozatím neuvažuje o snížení prodávaného podílu poté, co cena akcií vyskočila od schválení prodeje letos v březnu o 59 procent na pátečních 1391 korun.

"Žádná takováto velmi vážná diskuse na poradě ekonomických ministrů neprobíhala..., takže se prostě jede podle usnesení vlády," dodal Fuksa.

 


Zdroj: 14.12.2007, finance.cz, autor: Reuters

PRAHA/Reuters/Finance.cz,
(Přeložil: Jan Korselt; Editoval: Dušan Bučánek)

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.