CZ EN

Může vláda i za sněhovou vánici?

Úlohou opozice je samozřejmě kritizovat vládu: měla by to ale být aspoň kritika opodstatněná a konzistentní. Poslední dobou však nabývám dojmu, že ČSSD vlastně neví, co by vládě mohla ještě vytknout. A navíc si protiřečí.

Příkladem může být článek Jiřího Havla Z inflace se raduje jen Kalousek nebo nedávná tisková zpráva o "zdražování".

Zde sociálnědemokratičtí představitelé překvapili: zvýšení snížené sazby DPH s účinností od 1. 1. 2008 prý může za růst inflace v říjnu 2007! Tak absurdní tvrzení jsem již dlouho neslyšel. Pokud existuje prostor pro zdražení a nenaráží na elastickou poptávku (což by příjmy obchodníků snížilo) či pokud nenaráží na konkurenční prostředí, pak mohou obchodníci kdykoliv zdražit bez ohledu na jakékoliv budoucí změny DPH. Především ale ČSSD ignoruje celosvětový růst cen potravin, zřejmě za něj může také česká vláda.

Jiří Havel, stínový ministr školství za ČSSD, tvrdí, že čerpáním peněz ze strukturálních fondů způsobíme nárůst inflace. Od jiných představitelů této strany se zase dovídáme, že neschopná vláda nezajistí plné využití evropských peněz. Je to prašť jako uhoď. Ať už bude vláda v této oblasti úspěšná nebo ne, vždy to prý bude špatně.

Od ekonoma formátu Jiřího Havla bych nečekal, že zavedení jednotné sazby daně z příjmu fyzických osob při zachování slevy na poplatníka označí za »zrušení daňové progrese«. Ta přitom v systému nadále zůstane, protože bohatší poplatník zaplatí na dani nejen absolutně, ale i relativně více než ten chudší. Perličkou je, že Jiří Havel očekává inflační impuls od tohoto »zrušení progrese«, protože tím se »nestahuje část dodatečné poptávky«. Jinými slovy nám tvrdí, že když vezmeme bohatším ještě více, tak nebudou tolik utrácet.

Kupodivu jindy vládu zase kritizuje, že snížená poptávka obyvatelstva sníží hospodářský růst, ale o to zde nejde. Když totiž stát vezme bohatším více, utratí tyto prostředky on, dojde jen k přesunu poptávky ze soukromého do veřejného sektoru.

Z větší inflace prý bude mít radost ministr financí Kalousek kvůli větším příjmům. Jiří Havel však zapomíná, že právě dosavadní a sociální demokracií obhajovaný systém čtyř sazeb a pásem daně z příjmu fyzických osob způsoboval taxflaci, tj. přesun poplatníků do vyšších pásem vlivem inflace. To vláda zrušila, a tak snížila možnost dodatečných příjmů vlivem inflace. Stejný efekt má i zastropování sociálního a zdravotního pojištění.

Jindy se od ČSSD dozvídáme, že vláda nezodpovědně a dramaticky snižuje daňovou kvótu. Potom zase stínový ministr financí Sobotka prohlásí, že naopak občanům se daňové zatížení zvýší. Odbory kritizují, že se vláda málo zaměřuje na výdajovou stranu rozpočtu, ale pak jedním dechem dodávají, které všechny oblasti veřejného sektoru jsou podfinancovány a kam by všude měly směřovat další a další veřejné výdaje. Konkrétní návrhy na úspory ovšem nepředloží.

Dalších podobných iracionálních tvrzení a protichůdných výroků můžeme nalézt spousty. Třeba opozice zanedlouho obviní vládu, že způsobila i sněhovou kalamitu, nebo v opačném případě nedostatek sněhu na horách.

Jiří Havel tvrdí, že peníze z EU způsobí nárůst inflace. Jiní vládu zase kritizují, že evropských peněz nezískává dost.


Zdroj:  Hospodářské noviny - Rubrika: Názory, 19.11.2007, autor: Jakub Haas

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.