CZ EN

Ivan Fuksa v Impulsech Václava Moravce

Václav Moravec, moderátor:
Ministři financí evropských zemí se v Bruselu nedohodli na prodloužení výjimky na nižší sazbu daně z přidané hodnoty u bydlení v České republice. A tak lidé opět sáhnou hlouběji do kapsy. Od nového roku navíc podraží elektřina, potraviny, začnou se platit poplatky za návštěvu u lékaře a za položku na receptu. Zemědělci například vyzývají politiky, aby co nejrychleji zastavili zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u potravin.
Tady jsou slova šéfa Agrární komory, Jana Veleby.
Pod tímto vývojem teď už asi i politikům je to jasné, oni tu diskusi odmítali, tak by prostě tady k tomu měli přistoupit. Proč by to ještě se mělo prohlubovat, tato situace?
Říká v rozhovoru pro Radio Impuls prezident Agrární komory, Jan Veleba.
Podle vládní reformy se má zvýšit sazba daně z přidané hodnoty u potravin z dnešních pěti na devět procent. Nejen o růstu cen potravin, ale například i o rozdělování peněz pro obce v Brdech, kde má stát americký radar, bude řeč v následujících minutách. Pozvání k mikrofonu Radia Impuls přijal první náměstek ministra financí, Ivan Fuksa. Vítejte po čase v Radiu Impuls, hezký dobrý den, pane náměstku.

  • Ivan Fuksa, host:
    Dobrý večer.

Václav Moravec, moderátor:
Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili i díky posluchačům Radia Impuls, kteří své dotazy v průběhu dne psali a posílali formou sms zpráv na číslo 774 999 888, ptejte se dál Ivana Fuksy formou sms zpráv právě na tomto čísle. Začněme tou osobnější otázkou, jak velké starosti vám jako prvnímu náměstkovi ministra financí přidělává růst cen potravin, energií, bydlení a ve výčtu bych mohl pokračovat?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak starosti nám samozřejmě dělá, přestože my jsme tady před půl rokem se bavili na téma, jakým způsobem reforma ovlivní ceny potravin v příštím roce, bavili jsme se o zkušenostech ze západní Evropy nebo vůbec celé Evropy, kde se zvýšila spodní sazba hranice DPH a nikdy to nebyl stoprocentní dopad, byl to spíše 50-55 procentní dopad a my jsme predikovali, že ten nárůst u nás bude něco přes dvě procenta.

Václav Moravec, moderátor:
Ještě si na tom trváte a stojíte?

  • Ivan Fuksa, host:
    Stále si stojíme za tím, že toto je skutečný důvod, proč se zvýší cena potravin z důvodu reformních kroků, nicméně ale vzpomeňme si vývoj posledních měsíců, kdy zemědělci začali předikovat velmi dramatický nárůst cen potravin. Nicméně hlavní argument se uvádí hladovějící nebo respektive tedy začínající opět nebo Čína začíná jíst, neúroda v Austrálii a tím pádem nedostatek zásob potravin nebo nedostatečný přebytek potravin v Evropě a tím pádem Asie vykoupila Evropu a ceny potravin jdou nahoru. Takže to je jednoznačný důkaz, že reforma má velice skutečně minimální dopad na zvýšení cen potravin, ale je to tato světová situace.

Václav Moravec, moderátor:
Když jsem se díval do návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vypracovalo vaše ministerstvo, tedy Ministerstvo financí, v něm se počítá s inflací v příštím roce kolem 3,5 procenta. Co kdybych vám namítl, že ta inflace bude výrazně nižší? Pardon, vyšší.

  • Ivan Fuksa, host:
    Vyšší. Tak predikce je velmi složitá věc a dokáže to ovlivni spoustu neovladatelných kroků, mimo jiné jaro, léto, podzim, zima. A my jsme predikovali 3,5 procenta, v tuto chvíli se dá očekávat nebo se predikuje inflace na hranici 3,8 procenta. Samozřejmě, že na tom má spousta vlivu takzvané v kategorii vyšší moci, ať je to to počasí nebo ať je to vůbec vývoj v celém globálním světě, takže v tuto chvíli my predikujeme zhruba částku asi okolo 3,8 procenta.

Václav Moravec, moderátor:
I tak, nejste příliš optimističtí jako Ministerstvo financí? 3,8 procenta inflace v celém příštím roce, není to příliš optimistický odhad?

  • Ivan Fuksa, host:
    Já si myslím, že optimistický odhad to příliš není, přestože my se na to teďko díváme optikou následujících měsíců, protože prosinec bude velmi dramatický a dramatický bude leden. My očekáváme, že nejvyšší skokový nárůst bude skutečně během těchto dvou měsíců a potom bude už standardní průběh, tak jako byl v předešlých měsících. Podíváme-li se na předešlé měsíce, tak meziměsíční nárůst byl de facto řádově 0,1 až 0,4…

Václav Moravec, moderátor:
Jako Ministerstvo financí tedy očekáváte v prosinci a v lednu rekordní inflaci?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak teďko nás samozřejmě překvapila ta čtyřprocentní inflace, která byla v posledním měsíci, která byla vykázána. Samozřejmě prosinec, leden, kdy vstoupí v platnost jednotlivé dopady jak ekonomické, ale tak zároveň i prezentované reformou, tak ten nárůst bude dramatický, ale pak jaký bude nárůst meziměsíční v jednotlivých dekádách roku, těžko říci. V tuto chvíli si skutečně stojíme za 3,8, ale abychom řekli, že to je neměnné, tak takové věci si může dovolit skutečně říct jedině pánbůh, nikdo jiný.

Václav Moravec, moderátor:
Ale připouštíte, že máte vrásky na čele právě z inflace jako jednoho z makroekonomických údajů, jak se říká, nečesky nehezky?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak vrásky máme z toho důvodu, že vždycky analytik vychází z toho, jaký je současný vývoj a ten současný vývoj, pokud tato čísla dáme do grafu, tak ten nárůst je tam nepříjemný a trošinku alarmující.

Václav Moravec, moderátor:
Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek ve včerejších Impulsech právě kritizoval ekonomickou politiku současné vlády. podle ní povede právě k vysoké inflaci a zpomalení hospodářského růstu v České republice.
Tady jsou slova ČSSD, Jiřího Paroubka.
Dneska už je inflace 4 procenta, no tak kolik bude v lednu, může být na 6-7 procentech, kolik bude nárůst nominální mzdy a kolik bude pokles reálných mezd v tom příštím roce, to je věc, kdy my jsme zatím hovořili o nějakých číslech 1-2 procenta poklesu a ve skutečnosti to může být podstatně větší a může se to týkat velmi širokých vrstev lidí.
Říká v rozhovoru pro Radio Impuls předseda sociálních demokratů, Jiří Paroubek.
Když šéf ČSSD odhaduje inflaci v lednu příštího roku kolem 6-7 procent, bude to ta rekordní inflace, kterou předpokládáte i vy jako ministerstvo?

  • Ivan Fuksa, host:
    V žádném případě, já bych skutečně doporučoval, kdyby tito ekonomové v uvozovkách skutečně dali na stůl čísla a doložili tyto odhady. Já si myslím, že se poměrně velice dobře nebo velice blíže shodujeme nebo velice dobře shodujeme s predikcemi České národní banky, ale i s různými analytickými subjekty a vždycky se, dá se říci, v těch odhadech lišíme plus mínus 0,2 procentuálního bodu. Takže nikoliv. A to, co říká pan Paroubek, že za nich by takovýto nárůst nebyl, tak toto možná lze prohlašovat v reálném socialismu, kdy skutečně vláda má vliv na cenu, respektive stoprocentně dokáže regulovat ceny čehokoliv a my…

Václav Moravec, moderátor:
Promiňte, ale vláda stále ještě dovede, dovede vláda v České republice regulovat poměrně a má poměrně silný… Co teď na mě tak koukáte?

  • Ivan Fuksa, host:
    No protože to je moje parketa, mimo jiné, kam vy směřujete, tak tento odbor spadá do mé kompetence, je to odbor regulace cen na Ministerstvu financí, my tento nástroj skutečně máme, tento nástroj se používá pro regulování maximálních cen nebo na věcně usměrňované ceny, ale to jsou skutečně nástroje, které se v rozvinutém tržním hospodářství, za které doufá, že se Česká republika považuje, tak se používá zcela ve výjimečných situacích a to skutečně když hrozí nějaká velmi výrazná ekonomická krize a nebo když někdo začíná zneužívat své monopolní postavení…

Vy se, pane náměstku, na mě mračíte, já se zas můžu mračit na vás za posluchače Radia Impuls, protože když jste byl naposledy hostem Impulsů, tak jste právě obhajoval zvyšování té základní sazby nebo sazby daně z přidané hodnoty u potravin. To se zvýší z dnešních 5 na 9 procent, dojde k tomu od 1.ledna příštího roku, tuto změnu obsahují reformní zákony. Zemědělci si myslí, že by vláda měl růst DPH u potravin teď odložit na lepší dobu, potraviny teď totiž skokově rostou právě kvůli nedostatku ať už obilí, nedostatku potravin v Číně a Čína zkupuje ony evropské zásoby, jak jste o tom mluvil.
Tady jsou slova předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirkovského.
V průměru bude docházet k nárůstu, protože se začnou projevovat bych řekl komodity, obiloviny, řepka a mléko, kde dochází k nárůstu, tak tam nárůst bude, ale myslím si, že tady nemůžeme hovořit o tom, že by tyto zemědělské komodity ovlivnily nárůst cen potravin v desítkách procent, to naprosto není pravda.
Říká šéf Zemědělského svazu Miroslav Jirkovský.
Pokud byste tedy měl jasně odpovědět na tu otázku, že to zvýšení sazby DPH u potravin teď přichází v ten nejnevhodnější okamžik, z toho se ani nevylžete.

  • Ivan Fuksa, host:
    No ale, tak já si stále stojím za slovy, které jsem říkal tady v létě, po schválení reformy že skutečně z hlediska matematického modelu a skutečných zkušeností z Evropy ten dopad zvýšení té spodní hranice DPH bude mít skutečně zhruba ten 60tiprocentní dopad, to znamená, že to nebude skutečně o 5 procent, ale bude to o nějaké 2,3 možná 2,5 procenta.

Václav Moravec, moderátor:
Ale když k tomu ještě dáme nedostatek potravin, skokový růst jejich normální ceny a k tomu i ta dvě, tři procenta. . .

  • Ivan Fuksa, host:
    To už nedokáže žádná vláda ovlivnit. . .

Václav Moravec, moderátor:
Ne, můžete, můžete to ovlivnit, do Poslanecké sněmovny předložit návrh na zatím zmražení růstu sazby DPH a přeci jenom byste jako stát dvěma, třemi procenty přispěli k tomu, že by potraviny tak rychle nahoru.

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak, já si myslím, že v tuto chvíli je reforma schválená a přesto takzvaně nejede vlak, na druhou stranu nechci přistoupit k tomu, to co se třeba v současné době odehrává v Rusku, že z důvodů nedostatku potravin tam začínají regulovat některé základní potraviny a my se skutečně se tady máme, máme skutečně rozvinuté tržní hospodářství a chceme, aby tady v minimální míře stát zasahoval do tohoto rozvoje.

Václav Moravec, moderátor:
Když tady například, budu citovat zase z jedné otázky, která přišla SMS zprávou od Antonína Šavrdy z Prahy 8.
Dotaz posluchače:
Odhad růstu průměrného platu má být asi 10 procent, důchod jen 3,5 procenta, to u důchodu inflaci asi nepřevýší, takže reálná kupní síla důchodu klesne. Jak to míníte řešit?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak, bylo garantováno nebo respektive bylo prezentováno, jakým způsobem bude nárůst příjmů u důchodců, nicméně já se stále ještě vrátím k těm potravinám. Ty potraviny dle našich propočtů budou mít zhruba v současné době daleko menší dopad na nárůst té inflace než třeba jiné komodity. Ty jiné komodity jsou jednoznačně takové komodity, kde neexistuje úplně volné tržní hospodářství.

Václav Moravec, moderátor:
Mluvíte o energiích, zdražování plynu, elektřiny. . .

  • Ivan Fuksa, host:
    Mluvím o zdražování tepla, případně MHD, to jsou ale stejně přirozené vývoje, které jsou ve vyspělých ekonomikách v západní Evropě, tam nemáte možnost si z jedné zásuvky nebo v jednom domě vybrat dva, tři dodavatele elektrické energie, takže tam určitě lze s těmito nárůsty počítat. My samozřejmě s tímto počítáme, počítáme i s dopadem, který má nárůst spotřební daně cigarety, alkohol a jednoznačně se tam i velmi nepatrně, zhruba asi dvěma desetinami procentního bodu bude podílet i ekologické daně, takže to je sumář, který se určitě promítne a já si myslím, že teď, abychom toto nějakým způsobem odsouvali, nepovažuji to za nevhodnou dobu.

Václav Moravec, moderátor:
Malí podnikatelé a zemědělci si stěžují, že je pro likvidační rychlé zdražování cen energií, především elektřiny. Podobný problém řeší i domácnosti a elektřina má od ledna pro velkoodběratele podražit zhruba o 15 procent.
Tady jsou slova šéfa Agrární komory Jana Veleby.
Například mě nikdo nevymluví, jak je možné, že prostě v podniku, kde má stát majoritu, mluvím o ČEZu, půl roku dopředu prostě avizují zdražení elektrické energie o 14 procent. Vždyť to stát může ovlivnit, je to potřeba těch 14 procent? Já si myslím, že ne.
Říká v rozhovoru pro Radio Impuls šéfa Agrární komory Jan Veleba.
 
Až energetická společnost ČEZ každoročně skokově zdražuje ceny elektřiny, rekordně ji rostou zisky, například dnes jsme se dozvěděli, že za třetí čtvrtletí došlo k nárůstu zisku ČEZu o 60 procent na víc než 8,5 miliardy korun českých. Když je stát většinových akcionářem ČEZu, neměl by nějak zásadně změnit politiku vůči ČEZu v rámci ČEZu, aby na straně jedné tak velké skokové zdražování, každoroční zdražování elektřiny, které může zbrzdit ekonomiku, připouštíte si to jako Ministerstvo financí, že může zpomalit ekonomiku, českou ekonomiku růst cen energií?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak samozřejmě, samozřejmě připouštíme si, samozřejmě, že může zpomalit, nicméně tady stále je to základní zadání, a to, jestliže žijeme ve volném tržním hospodářství, tady bylo garantováno to, že cena elektrické energie se bude tvořit na burze, stát v tuto chvíli nechce žádnými regulačními nástroji prostřednictvím Ministerstva financí vstupovat do regulace cen energií. To, co tady zmiňováno, že by zástupci jednotlivých ministerstev, kteří reprezentují většinu jak na dozorčí radě, tak ale i na samotné valné hromadě, která rozhoduje o zásadních věcech, aby nařizovali ČEZu, že v této chvíli nepůjde na burzu a bude prodávat za daleko nižší cenu, tak je zapotřebí říct tady jednu věc zcela nahlas, a to je to, že ve vyspělých ekonomikách se 80 procent cen energie dostává ke konečnému zákazníkovi přes prodejce, přes zprostředkovatele, to znamená, pokud teda my nařídíme ČEZu, aby neprodával za tu cenu, kterou dává, ale prodával za nižší cenu, tak za tu vyšší cenu to samozřejmě koupí překupníci a ti to potom patřičně přidraží konečnému spotřebiteli. Druhá obrana je to, že bychom tu cenu zaregulovali, ale tady zatím žádný politický takový mandát není, abychom stanovili maximální cenu na jednu megawatthodinu.

Václav Moravec, moderátor:
A co možnost, když už tedy ČEZ má tak rekordní zisky, uvažujete na Ministerstvu financí o tom, že ty zisky jdou pak, je možné je zpátky dostat do státní kasy výplatou dividend?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak, ano, a to si myslím, že to je už ta parketa, která patří k našemu řešení.

Václav Moravec, moderátor:
A o tom uvažujete, když dnes ČEZ oznámil tak vysoký zisk v tom uplynulém čtvrtletí, jak jsem říkal, tuším 60 procent nárůstů, 8,5 miliardy korun, loni se vyplácelo za jednu dividendu 20 korun, šlo o rekordní dividendu. Uvažuje Ministerstvo financí o tom, že i za letošní rok by se vyplácela rekordní dividenda na začátku příštího roku a že by loni šlo z těch dividend do státní pokladny 7 miliard korun, že by ta dividenda byla vyšší a že byste z ČEZu dostali do státní pokladny víc, když už lidé musejí tolik platit za elektřinu?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak já si dokážu odhadnout, že v příštím roce by nebyl žádný problém pro ČEZ, aby do státního rozpočtu šlo například 20 miliard z dividend a tato společnost by to unesla a nijak by ji to nepoškodilo.

Václav Moravec, moderátor:
Uvažujete o tom?

  • Ivan Fuksa, host:
    Samozřejmě, že uvažujeme, dokonce je to i zadání ze strany vlády, kdy vláda nám dala za úkol, nejenom našemu ministerstvu, ale vlastně všem ministerstvům, které zastupují stát v jednotlivých těchto kapitálových společnostech, tak nám dala za úkol zpracovat dividendovou politiku. To znamená, my jsme v nějakém horizontu měli představu o tom, kolik z těchto společností je možno zpět čerpat do státního rozpočtu, to znamená, to je ta výdajová částka, kterou by potom stát používal, ale nejdříve je zapotřebí stanovit, na co stát a v jakém objemu a v jakém časovém horizontu v tom daném cash flow státního rozpočtu bude ty peníze potřebovat. A k tomu jsou zhruba si tři nejzákladnější zadání. To jednoznačné zadání je další, stávající povinnosti, které vyplývají z Fondu národního majetku, to jsou různé uvolňování finančních prostředků na protipovodňová opatření, ale je to zhruba asi 18 položek, což si myslím, že je poměrně minoritní částka. Ta daleko nejzásadnější částka, to je plnění závazků státu z velké privatizace, které se začaly realizovat v roce 1992. Za tu dobu byly ekologické závazky vyřešeny pouze z 20 procent, 80 procent za těch 17 let stále není vyřešeno a tam se počítá, tam je garantováno, garance státu, stále zhruba okolo 127-130 miliard. To je jedna výdajová část, se kterou se musí počítat a to, co je jako třetí, ale teď v tuto chvíli asi nejaktuálnější, to je jednoznačně důchodová reforma a kolik stát bude potřebovat na překlenutí takových těch krizových situací při prosazování a realizaci důchodové reformy. A na tyto věci je zapotřebí, aby Fond národního majetku, který dneska spadá pod Ministerstvo financí, tak aby právě z privatizačních procesů za prvé, ale za druhé i z té dividendové politiky státu tyto finanční prostředky do tohoto fondu získal a mohl to realizovat.

Václav Moravec, moderátor:
Když tedy vás přeruším, jestliže loni jste z ČEZu a z jeho vysokých zisků vyvedli na dividendy zhruba 7 miliard korun, těch 20 miliard za letošní zisky ČEZu je reálný odhad, kolik…

  • Ivan Fuksa, host:
    Můj osobní názor je, že je to reálný odhad.

Václav Moravec, moderátor:
Dvacet miliard, že dostanete z ČEZu do státní pokladny. Kolik z toho půjde příští rok do toho fondu na důchodovou reformu, který vznikne k 1. lednu?

  • Ivan Fuksa, host:
    Čekáme, až vůbec budou stanoveny základní ekonomické normy té důchodové reformy a jednoznačná politická vůle je, že prvořadě tyto finanční prostředky půjdou do této reformy.

Václav Moravec, moderátor:
To znamená, teď pokud jsem si to spočítal dobře, na jednu akcii loni vyšla 20 korunová dividenda, to znamená, že letos by to mohlo být až 60 korun na jednu akcii, dividenda?

  • Ivan Fuksa, host:
    Dokážu si to představit.

Václav Moravec, moderátor:
To je super rekord, pane náměstku, aby teď se nezačalo po tomto rozhovoru super obchodovat s akciemi, jestli jste teď nezaskočil burzu?

  • Ivan Fuksa, host:
    Já si myslím, že burzu dokáže, ale ani ne tak burzu, spíš burzové makléře dokáže zaskočit i úsměv ministra financí.

Václav Moravec, moderátor:
Vy jste v tomto týdnu, respektive jsme se dozvěděli jako veřejnost, že ministři financí Evropské unie se v Bruselu nedohodli na prodloužení výjimky pro nižší sazbu daně z přidané hodnoty u bydlení v České republice, výjimka vyprší na konci příštího roku a sazba DPH u luxusnějšího bydlení by mohla vzrůst ze současných 5 na 19 procent. Podaří se vám ještě toto rozhodnutí zvrátit nebo už je to definitivní?

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak já, jelikož u těch jednání nejsem, spíše vycházím z informací, které máme v jednotlivých podkladových materiálech, které připravujeme pro jednotlivá ministerstva, tak spíše vycházím z pocitu, že pravděpodobně asi ne. Informace, které mám ze samotného průběhu jednání, kdy některé země, jako je Dánsko a Německo, se staví zásadně proti. Lze to brát jako do určité míry, že se nám nepodařilo něco prosadit, nicméně všechny občany by měl zajímat finální produkt a ten finální produkt je, jestli skutečně v tom, v čem oni bydlí nebo v čem budou chtít bydlet, jestli se jich to dotkne.

Václav Moravec, moderátor:
Narážíte teď na sociální bydlení, což je…

  • Ivan Fuksa, host:
    Narážím na sociální bydlení, velmi šikovná česká ulička, která se podařila prosadit, že do sociálního bydlení budou spadat byty do 120 metrů výměry a rodinné domky do 350, tak si myslím, že v tomto případě 95 procent obyvatel tohoto státu bydlí v sociálních bytech a v sociálních vilách.

Václav Moravec, moderátor:
Ale stejně i tito lidé pláčí, protože reformami jim stoupne cena bytů, i tohoto sociálního bytu a sociálního bydlení, zase o těch pět procent.

  • Ivan Fuksa, host:
    Tak samozřejmě stoupne o těch pět procent, ale ona stoupla už i v loňském roce, protože byl neuvěřitelný stavební boom a víte to, že je naprostý nedostatek pracovní síly a tím pádem bez ohledu na ještě nízké DPH ta cena těch stavebních prací šla nahoru z důvodu, že je nedostatek pracovních sil. Já si myslím, že po novém roce tento boom spadne, tím pádem bude dostatek pracovní síly na trhu, ale na druhou stranu zase vyleze nebo stoupne ta spodní sazba DPH, takže to bude dle mého odhadu zhruba nula od nuly srovnatelné jako v letošním roce.

Václav Moravec, moderátor:
Když tedy nula od nuly pojde, projde, promiňte, nebo pojde, jak se to vlastně říká? Teď jste mě zaskočil, sám sebe jsem chytil do pasti.

  • Ivan Fuksa, host:
    Pojďte říkat projde, protože tam …

Václav Moravec, moderátor:
Pokud nula od nuly tedy pojde, znamená to, že v každém případě co se týče bydlení vy neočekáváte po novém roce růst cen bydlení v souvislosti se zvýšením té snížené sazby DPH z dnešních 5 na 9 procent, protože je tady ten druhý trend, že bude už dostatek pracovní síly, dostatek stavebních materiálů, což nepovede, vyšší poptávka nepovede k vyšším cenám?

  • Ivan Fuksa, host:
    Růst cen bydlení, myslíme náklady na bydlení nebo náklady na pořízení nového bytu?

Václav Moravec, moderátor:
Náklady na pořízení nového bytu a výstavbu.

  • Ivan Fuksa, host:
    Pravděpodobně poroste, protože už jenom samotný meziroční nárůst celkově inflace, ale dle mého názoru nepůjde nahoru nijak dramaticky.

Václav Moravec, moderátor:
Říká první náměstek ministra financí České republiky, Ivan Fuksa, který byl hostem dnešních Impulsů. Děkuji a někdy příště na shledanou.

  • Ivan Fuksa, host:
    Na shledanou.


Zdroj: Impulsy Václava Moravce ze dne 15.11.2007, http://www.impuls.cz 

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.