CZ EN

Rádio Impuls - Impulsy Václava Moravce: Ivan Fuksa

Moderátor (Václav Moravec):
Už je jasno: V příštím roce zaplatíme na daních 15 procent z tzv. superhrubé mzdy. Takže ve skutečnosti budou zaměstnanci platit 23 procentní daň. Vyplývá to z reformy veřejných financí, kterou před několika desítkami minut schválila Poslanecká sněmovna. Premiér Mirek Topolánek po schválení reformního balíku Rádiu Impuls řekl:

Záznam Mirka Topolánka:
Já jsem spokojený s tím hlasováním, nejsem úplně spokojený s tím, řekl bych, trochu nesportovním chováním, nepřiznání porážky, interpretuji, politicky bych řekl, že opozice trochu rezignovala na svoji roli.

Moderátor (Václav Moravec):
Říká v rozhovoru pro Rádio Impuls premiér Mirek Topolánek. Firmám klesnou daně do roku 2010 na devatenáct procent. I s tím počítá reformní balík. Teď návrh míří do Senátu. A především o našich penězích a reformě teď bude řeč s dnešním hostem Impulsů, prvním náměstkem ministra financí, Ivanem Fuksou. Přeji vám dobrý den, vítejte.

Host (Ivan Fuksa):
Dobrý den.

Moderátor (Václav Moravec):
Existují, pane náměstku, nějaká rizika, která vidíte vy osobně v souvislosti s tou dnes přijatou reformou veřejných financí ve Sněmovně?

Host (Ivan Fuksa):
Tak zásadní rizika neočekáváme, samozřejmě, pokud by nějakým způsobem zasáhla vyšší moc, která by měla vliv na nějaké specifické chování populace, případně korporací, tak samozřejmě ano. A taková…

Moderátor (Václav Moravec):
A vyšší moc by mohla ovlivnit co?

Host (Ivan Fuksa):
Vyšší moc by mohla samozřejmě ovlivnit zaměstnanost, ta by mohla ovlivnit produktivitu českých firem, ta vyšší moc by mohla ovlivnit další příliv zahraničního kapitálu do České republiky a nebo naopak právě i odchod zahraničního kapitálu z České republiky.

Moderátor (Václav Moravec):
Když větší rizika v souvislosti s tou dnes přijatou reformou nevidíte, existují nějaká menší? Nějaká pochybnost, kterou vy jako první náměstek ministra financí, zodpovědný za státní kasu, máte?

Host (Ivan Fuksa):
Tak jelikož si myslím, že ty úpravy, které procentuálně jsou velmi zajímavé, jsou dobré, nicméně vezmu-li to globálně, tak ta úprava je proti předešlým změnám procent, dá se říct, skoro kosmetická, takže bych nečekal, že by měly býti nějaké zásadní výkyvy.

Moderátor (Václav Moravec):
Teď mluvíte o daních? O daňových úpravách?

Host (Ivan Fuksa):
Teď mluvím o daňových úpravách, protože Sociální demokracie udělala radikálnější změnu a ona nás teď kritizuje za populismus, že snižujeme daně, přitom my jsme ty daně zas tak moc nesnížili, ale udělali jsme je trošku systémově, blížíme se k systému rovné daně, protože v roce 2010 cílový stav bude takový, že budou u nás všechny daně 19 procent a dolní sazba DPH bude devět.

Moderátor (Václav Moravec):
Ano. Vy nezvyšujete, tedy přibližujete daňové sazby, v každém případě některé daně stoupnou. Stoupne ta daň z přidané hodnoty, a to především ona snížená sazba, kterou platíme za potraviny. Předseda nejsilnější opoziční strany, tedy ČSSD, Jiří Paroubek, dnes v Poslanecké sněmovně před hlasováním o reformě kritizoval právě daňovou část reforem. Tady jsou jeho slova:

Záznam Jiřího Paroubka:
Ta rovná daň znamená konec solidarity ve společnosti, navýšení snížené sazby DPH z 5 procent na 9 procent, což ve svých důsledcích znamená růst cen potravin, léků, ale také bytů, nákladů spojených s bydlením – tepla, vodného, stočného, ale také například cen vstupenek na kulturní a sportovní záležitosti. Tedy základních druhů zboží a služeb.

Moderátor (Václav Moravec):
Konstatoval v Poslanecké sněmovně předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, který kritizoval daňovou část reformy. Je to tedy jasné. Od začátku příštího roku se tedy zvýší ceny potravin. Pokud bychom měli říci, zvýší se ceny potravin, podle vašeho názoru a podle propočtů Ministerstva financí, o ta čtyři procenta, o které se zvyšuje ta snížená sazba DPH?

Host (Ivan Fuksa):
Já neočekávám a myslím si, že nejenom, že vycházíme z nějakých propočtů, ale především vycházíme z modelů, které byly obdobně realizované v jiných zemích a jak to ve skutečnosti tam dopadlo. Co se týče například cen tepla a cen těchto komodit, tak tam samozřejmě ten čtyřprocentní nárůst se projeví v plné výši.

Moderátor (Václav Moravec):
V plné výši, tedy podle vašich propočtů jako Ministerstva financí lidem podraží v příštím roce o 4 procenta především energie a tak?

Host (Ivan Fuksa):
Tak. Co se týče potravin, tak podle toho spotřebního koše potravin se dá očekávat a zároveň ještě specifickému trhu s potravinami, kdy na rozdíl od jiných východoevropských zemí my jsme národ supermarketů, takže ta cenová válka se zde už odehrála před mnoha lety a ty ceny oproti jiným zemím jsou tady sraženy velmi mírně a ten boj pokračuje dále, takže neočekávám, že by došlo k nějakému výraznému navýšení. Nicméně matematický model hovoří tak, že dochází standardně tak k 50 procentnímu navýšení potravin.

Moderátor (Václav Moravec):
Počítám-li to tedy správně, když daň z přidané hodnoty na potraviny se zvýší o 4 procenta, podle dnes schválené reformy, tak cenová válka supermarketů a hypermarketů, když nazýváte Čechy, Moravany a Slezany hypermarketovým národem, tak podraží potraviny podle vašich propočtů pouze o dvě procenta?

Host (Ivan Fuksa):
Do dvou procent a spíše očekávám, že to bude pod dvě procenta.

Moderátor (Václav Moravec):
Pod dvě procenta? Nejste příliš velký optimista?

Host (Ivan Fuksa):
Jsem optimista.

Moderátor (Václav Moravec):
A co když vám to nevyjde? Když podraží potraviny víc, možná k těm 4 procentům? Opravdu to neočekáváte?

Host (Ivan Fuksa):
Opravdu to neočekávám, nicméně stát se může vše.

Moderátor (Václav Moravec):
Zvýšení té snížené sazby DPH se bezesporu nejen u energií a u potravin projeví ve vyšší inflaci. To je zásadní věc, která se týká hodnoty našich peněz, které máme v peněžence. Nemůže se stát, že inflace v příštím roce bude vyšší než 4 procenta, což je zatím ten nejvíc pesimistický scénář?

Host (Ivan Fuksa):
Tak naše poslední predikce hovoří o tom, že by inflace v roce 2008 se měla pohybovat na úrovni 3,4 procenta. Je to kalkulováno skutečně s tím, že bude přijata tato varianta této reformy na rok 2008. Samozřejmě může býti vyšší hodnota i nižší hodnota, to v tuto chvíli nikdo nedokáže určit.

Moderátor (Václav Moravec):
Nečeká ale Ministerstvo financí, že by inflace v příštím roce podle té dnes chválené reformy překročila 4 procenta?

Host (Ivan Fuksa):
Nečekám. Já osobně myslím si, že nečekám, protože ty predikce na letošní rok byly daleko horší a nakonec skutečný stav je o něco lepší a my si myslíme, že my těmito kroky ozdravujeme ekonomiku, takže by to mělo být lepší z toho důvodu, že ekonomika by se zase měla více rozhýbat už jenom z toho důvodu, že se více zodpovědnosti dává těm aktivnějším a efektivním občanům.

Moderátor (Václav Moravec):
To je sice pravda, jenže když mluvíte o rozhýbání ekonomiky v souvislosti s tou dnes přijatou reformou, je zřejmé, že v příštím roce poroste inflace, o čemž jsme mluvili v souvislosti se zvyšováním daně z přidané hodnoty, centrální banka se chystá dál zvyšovat úrokové sazby, to znamená, že se lidem prodraží hypotéky, půjčky. Co kdybych vám namítl, že může dojít ke zpomalení hospodářského růstu právě z těchto faktorů, že se budou zvyšovat úrokové sazby a že se bude zvyšovat inflace?

Host (Ivan Fuksa):
Tak teoreticky je to možné.

Moderátor (Václav Moravec):
Proč ne prakticky?

Host (Ivan Fuksa):
Tak teoreticky je to možné. Vyloučit to nejde, nicméně myslím si, že se skutečně tak nestane. Na druhou stranu, pokud by skutečně takovýto, použiji slovo, extrémní výkyv nastal, tak samozřejmě jsou tady nástroje na další korekci i z toho důvodu, že my jsme připraveni v rámci takzvané druhé třetiny reformy, která by měla řešit, ne už zásadním způsobem úprav procent, nicméně včerejší rozhodnutí některých politických subjektů a koaličních cosi umožňuje, ale především zjednodušení tohoto systému. A to zjednodušení tohoto systému by mělo spočívat právě ve velké míře rušení různých daňových výhod, které by teda měly už samy o sobě nalít více peněz do státního rozpočtu nebo do veřejných rozpočtů. Ale zároveň i zefektivnit ten Laferův efekt, o kterém se stále hovoří, že čím je ten systém jednodušší, tím více se vyplatí lidem ty peníze neschovávat a skutečně je zdanit a odevzdat.

Moderátor (Václav Moravec):
Platit daně a nebýt černými pasažéry. Vy tedy neočekáváte zásadní zpomalení hospodářského růstu, naopak myslíte, že ekonomika poroste výrazněji?

Host (Ivan Fuksa):
Tak zásadní zpomalení neočekáváme, nicméně v tuto chvíli nikdo nedokáže přesně posoudit, jestli už jsme na vrcholu nebo jestli budeme mít sestupnou tendenci. Ty propočty jsou takové, že by měla být mírná sestupná tendence. Naším úkolem v této reformě je právě udržení tohoto růstu, nechci hovořit přímo o nastartování, protože on z předešlých let tu je, spíše udržení toho růstu a zabránění stagnace.

Moderátor (Václav Moravec):
Když šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek před hlasováním o reformě dnes kritizoval strany vládní koalice, pronesl i tato slova.

Záznam Jiřího Paroubka:
Vláda projevila nezměrnou dávku amatérismu a klaunské pružnosti, jak se ukázalo, využila prázdnin nikoliv pracovně, improvizovala a na potřetí nebo na počtvrté to vyšlo, opravdu gratuluji.

Moderátor (Václav Moravec):
Hřímal dnes ve Sněmovně předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, text vládního návrhu reformy se několikrát předělával, nemohli se podle náměstka ministra financí Ivana Fuksy, hosta dnešních Impulsů, do toho reformního balíku dostat kvůli těm častým změnám nějaké chyby, které se mohou v zákonech objevit a můžou si tam jednotlivé části zákona odporovat? Je něco takového v té reformě?

Host (Ivan Fuksa):
Tak já si myslím, že není, protože ty základní parametry úprav jednotlivých zákonů, a nejenom těch sazeb daní a slev na daních, tak byly připraveny de facto ve finální podobě už v měsíci květnu. Pak samozřejmě probíhaly diskuse i v rámci jednotlivých stran a koalice. A docházelo k určitému pilování, ale co je podstatné, od toho 13.7. pověstného datumu, kdy se vlastně všechno předalo k finálnímu projednání do Poslanecké sněmovny mezi politiky, tak v těch úpravách byly vyloženě kosmetické změny.

Moderátor (Václav Moravec):
Kosmetické změny, tudíž vy nemáte obavy, že by Senát, kam po dnešku míří ona reforma veřejných financí, že by Senát ji vracel do Poslanecké sněmovny, protože tam jsou, nečesky a nehezky řečeno, legislativní chyby, že to je legislativní zmetek?

Host (Ivan Fuksa):
Neočekávám. Jestliže se na to podívám, na ten balík, který má dohromady několik tisíc paragrafů a v té dvouměsíční diskusi zpět došlo k úpravě asi okolo stovky paragrafů, tak si myslím, že to je poměrně zanedbatelná částka.

Moderátor (Václav Moravec):
Co případná ústavní stížnost, se kterou vyhrožuje opozice, komunisté a sociální demokraté si chtějí stěžovat k Ústavnímu soudu. A kdyby jim Ústavní soud dal za pravdu, co to pro vás jako pro Ministerstvo financí bude znamenat?

Host (Ivan Fuksa):
Tak za druhé, za prvé mně tady toto nepřekvapuje, protože to je v této fázi jediná jejich obrana. Pan předseda Paroubek říkal, že koalice to trávila někde v plavkách na koupalištích a na dovolených, i jeho pobyt na různých dovolených nám dal tu možnost, že jsme nebyli pod tak velkou kritikou opozice, že naopak opozice nám dala…

Moderátor (Václav Moravec):
Vy jste občanský demokrat, vy jste byl v plavkách někde na dovolené?

Host (Ivan Fuksa):
Já jsem byl v plavkách na dovolené, nebyl jsem v plavkách na dovolené, chtěl jsem být v plavkách na kole nebo respektive v trenkách na kole, ale začátkem července mi v Alpách sněžilo, takže jsme byli v dost v drsných podmínkách na ledovci. Ale zatím jsem nebyl.

Moderátor (Václav Moravec):
Byl jste tedy jenom na chvíli na ledovci?

Host (Ivan Fuksa):
Byl jsem jenom na chvíli na ledovci.

Moderátor (Václav Moravec):
Jinak jste dělal na reformě veřejných financí?

Host (Ivan Fuksa):
Jinak jsem dělal na reformě a teprve na tu dovolenou v plavkách se chystám, až to všechno dopadne.¨

Moderátor (Václav Moravec):
To znamená, až vám reformu podepíše prezident, dřív na dovolenou nesmíte?

Host (Ivan Fuksa):
Ne, já pojedu ještě předtím, já pojedu v době, kdy to bude v Senátu.

Moderátor (Václav Moravec):
To znamená, že teď už nemáte strach, že by to Senát vracel.

Host (Ivan Fuksa):
Nemám strach.

Moderátor (Václav Moravec):
Nemáte strach. Změny ve vládním návrhu požadovali především poslanci ODS, ona expertní skupina v čele s Vlastimilem Tlustým, podle návrhu ODS mají mít poplatníci z řad fyzických osob, tedy my hlavně zaměstnanci, vyšší daňové slevy. Jak velký výpad v příjmech státu ty daňové slevy způsobí?¨

Host (Ivan Fuksa):
Tak varianta, o které hovoří pan poslanec Tlustý, tak v propočtech jedné nejmenované české banky se hovoří o mínus 16 miliardách, v propočtu Ministerstva financí se hovoří o mínus 26 miliardách. Nicméně toto nejsou konečná absolutní čísla, jsou to čísla, která vzešla z propočtu, a nikdo v tuto chvíli neočekává, jak se nám skutečně zachová ekonomika v roce 2008, a ty korekce budou jinačí. Nicméně.

Moderátor (Václav Moravec):
Nicméně předsedové stran, že vám zase skáču do řeči, předsedové stran vládní koalice se včera dohodli na tom, že se to měnit nebude, tedy prošel dnes ten vládní návrh a Vlastimil Tlustý dostal ujištění a má příslib, že o slevách na dani pro rok 2009 se má ještě jednat. Když vy mluvíte o 26 miliardách, když Tlustému se vyjde vstříc, což se schválilo, kde vezmete těch 26 miliard?

Host (Ivan Fuksa):
Tak otázka je, jestli skutečně s tím růstem ekonomiky, tak jak je předpokládáme, těch 26 miliard to bude. Nicméně v druhé variantě nebo v druhé třetině reforem se počítalo opět s dalšími úsporami, nicméně ta rezerva, která by byla dobrá na to, aby byla zapracována v tom budoucím vývoji, tak ta holt bude mít smůlu a bude se skutečně muset jít na dřeň. Nicméně myslím si, že…

Moderátor (Václav Moravec):
Na dřeň, kde budete škrtat, kam půjdete na dřeň?

Host (Ivan Fuksa):
Tak pokud se podíváme na sociální systém, od kterého očekáváme, že by měl být ještě více zefektivněn, aby se skutečně lidem vyplatilo pracovat, totéž zdravotní systém, který je u nás po technické stránce odborné velmi kvalitní, ale naprosto finančně neefektivní, tak to jsou jenom v těchto dvou resortech, pokud dojde k úspoře řádově procent, tak jsou to desítky miliard.

Moderátor (Václav Moravec):
Pokud bych to měl úplně přeložit nám laikům, znamená to, že ty slevy na daních pro rok 2009, tak výpadek zhruba 26 miliard, což je dnešní odhad, ale nevíme, jak bude ve skutečnosti, to budeme vědět v příštím roce, tak se ušetří především ve zdravotnictví a v rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí, s tím počítáte vy jako Ministerstvo financí?

Host (Ivan Fuksa):
Tak s tím počítáme, ale nejenom tam.

Moderátor (Václav Moravec):
Připomínám, že jejich dnešním hostem je první náměstek českého ministra financí, Ivan Fuksa. Strany vládní koalice slibovaly před volbami zjednodušení daňového systému. Když opozice ve Sněmovně dnes kritizovala reformní balík, padala i tato slova šéfa sociálnědemokratických poslanců, Michala Haška:

Záznam Michala Haška:
V příštích letech může dojít na základě takto schválené legislativy k nárůstu veřejného dluhu až o 400 miliard korun. Vláda a koalice říkala, že sníží a zjednoduší daně. Ano, některým jste je snížili, ale zároveň je některým zvyšujete. A to většině obyvatel České republiky. Říkáte, že zjednodušujete daně. Nenašli jsme takový návrh, dámy a pánové. Neudělali jste nic pro to, aby došlo ke kvalitnějšímu výběru daní z hlediska daňové správy a kde je dnes to pověstné jednostránkové daňové přiznání pana premiéra Topolánka? Zatím neexistuje. Je to fikce.

Moderátor (Václav Moravec):
Ostrá slova předsedy poslanců ČSSD, Michala Haška, pronášená dnes v Poslanecké sněmovně. Připouští první náměstek ministra financí, Ivan Fuksa, host dnešních Impulsů, že reforma nakonec může vést k nárůstu veřejného dluhu o těch 400 miliard, což je obrovské číslo?

Host (Ivan Fuksa):
V žádném případě a divím se, že Sociální demokracie má stále odvahu hovořit a kritizovat jakýsi potenciální nárůst veřejného dluhu, když za posledních 8 let udělala, je zodpovědná za ten raketový nárůst tohoto dluhu. Ne. Naší povinností je právě tento dluh snižovat, mimo jiné jsme se k tomu zavázali v konvergenčním programu, nejen kvůli tomu, abychom přijali euro, což ale není prvořadý cíl, prvořadý cíl je ozdravit tyto veřejné finance, prvořadě z toho důvodu, abychom mohli čerpat další finanční zdroje z Evropské unie a to je těch zmiňovaných 700 miliard, které mají přitéct a to je velmi, to je objem jednoho státního rozpočtu, který velmi pozitivně ovlivní tuto ekonomiku. Nicméně to, co říkal pan předseda poslaneckého klubu, první věc, ve finálním stavu roku 2010 z daňových poplatníků ve všech typech rodin i ve všech příjmových skupinách srovnání s rokem 2007 si nikdo nepohorší. Ty propočty jsou a ty jsou dané na stole…

Moderátor (Václav Moravec):
Za to byste si nechal sekat ruku?

Host (Ivan Fuksa):
Sekat ruku ne, ale jak bych řekl, strčil bych ruku do ohně.

Moderátor (Václav Moravec):
No tak jaký je rozdíl mezi sekáním ruky a rukou v ohni? Možná oheň víc pálí?

Host (Ivan Fuksa):
Ale tu ruku pak přece jenom ještě můžete používat.

Moderátor (Václav Moravec):
Aha.

Host (Ivan Fuksa):
A pak druhá věc, zjednodušení toho systému. Samozřejmě, že je zapotřebí ten systém zjednodušit a my o tom hovoříme, stále opakujeme, první třetinu máme za sebou, druhá třetina, ten bude skutečně spočívat v tom, že musí býti systém zjednodušeno, aby se nevyplatilo dělat daňová optimalizování, optimalizace daňové, a nijakým způsobem peníze, nelegálním způsobem vyvážet ven, aby se vyplatilo lidem danit.

Moderátor (Václav Moravec):
Pokud se nemýlím, tak dnes, když si děláme daně, i zaměstnancům, když se dělají daně, tak v České republice je 124 daňových výjimek?

Host (Ivan Fuksa):
Těch daňových výjimek je daleko více, těch je skoro 400.

Moderátor (Václav Moravec):
400, ale zaměstnanců jako takových se týká asi zhruba 124 daňových výjimek. Kdy přijde zjednodušení daňového systému? Teď jste měnili sazby, kdy přijde zjednodušení?

Host (Ivan Fuksa):
Okamžikem, kdy bude tato novela, která teď byla ve velkém balíku, schválena v Poslanecké sněmovně, bude podepsána panem prezidentem, zahajuje se diskuse v rámci koalice na snižování a likvidaci velkého počtu těchto daňových výjimek.

Moderátor (Václav Moravec):
Jestliže dnes je v celém českém daňovém systému 400 daňových výjimek…

Host (Ivan Fuksa):
Přes 400.

Moderátor (Václav Moravec):
Přes 400, kolik jich tam chcete mít? Do roka a do dne.

Host (Ivan Fuksa):
Tak samozřejmě ve finále bude záležet na koaličním jednání, nicméně pokud by ten systém měl být efektivní, tak by se mělo jednat o likvidaci takových 300 daňových výjimek.

Moderátor (Václav Moravec):
Znamená to, že zůstane jenom 100 daňových výjimek? S tím půjdete vy jako Ministerstvo financí na koalici?

Host (Ivan Fuksa):
S tím půjdeme. Neříkám, že s tím půjdeme, konkrétně s touto absolutní částkou, ale s takovýmto radikálním poměrem snížení.

Moderátor (Václav Moravec):
A můžete nám říci, kdy má Ministerstvo financí představu, že by se zjednodušil daňový systém, v ideální podobě by v něm bylo 100 daňových výjimek? Od kterého roku?

Host (Ivan Fuksa):
Tak pokud bude politická vůle, záleží to jen a jen na politické vůli, tak je možné toto odsouhlasit během roku 2008, tak, aby to mohlo platit k 1.1.2009.

Moderátor (Václav Moravec):
A jak velké příjmy do státního rozpočtu by mohlo přinést odstranění zhruba 300 daňových výjimek v českém daňovém systému?

Host (Ivan Fuksa):
Nelze odhadnout, protože takovýto efekt popisuje Laferova křivka, která není žádným vzorcem konkrétně popsatelná, protože průběh a náběh této křivky v čase ovlivňuje spousta politických efektů, včetně i vyšší moci, takže nelze přesně tady toto vykalkulovat.

Moderátor (Václav Moravec):
Říká první náměstek ministra financí České republiky, Ivan Fuksa, který byl hostem dnešních Impulsů. Děkuji, že jste přijal mé pozvání a těším se někdy příště na shledanou.

Host (Ivan Fuksa):
Taky děkuji, na shledanou.


Zdroj: Rádio Impuls, 21.08.2007, pořad - Impulsy Václava Moravce

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.