CZ EN

Neudělal jsem nic jiného, než opsal návrh ODS

MINISTR FINANCÍ MIROSLAV KALOUSEK (KDU-ČSL):

* Překvapil vás nový protest Vlastimila Tlustého (ODS), který požaduje opět zahájení nových jednání o daních?

Upřímně řečeno trochu ano. Do pozměňovacího návrhu, který prošel druhým čtením a na kterém se shodla celá koalice, jsme přesně do slova, písmene a posledního čísla opsali variantu daňových změn, kterou prosazovala expertní skupina ODS. Přijetím této varianty podmiňovala podporu reformy od všech 81 poslanců ODS. Občanští demokraté znají variantu, kterou prosadili jako podmínku podpory celého koaličního projektu včetně všech jejích dopadů od 13. července. Měli tedy dosti času si to rozmyslet. Pokud někdo znovu uvažuje o dalších změnách, je zřejmé, že půjde asi o něco jiného než o daňové změny, ale o tom já nebudu spekulovat.

* Pan poslanec Tlustý ale poukazuje na to, že je to trochu jinak, než se původně myslelo. Že daně některým lidem v roce 2009 neklesnou, ale naopak vzrostou.

Expertní skupina ODS definovala před zahájením jednání o daních tři varianty daňových sazeb u daně z příjmů fyzických osob. Ministerstvo financí všechny tři varianty propočítalo včetně jejich dopadů na jednotlivé příjmové skupiny. Já jsem před měsícem, konkrétně 13. července, předal všechny výpočty u tří variant včetně varianty, kterou ODS nakonec prosadila, této expertní skupině a současně i ekonomickým ministrům. Varianta, kterou ODS nakonec prosadila do pozměňujícího návrhu, je tedy tou variantou, která je expertům známa, včetně dopadů do jednotlivých příjmových skupin, déle než měsíc. Nemůže to tedy být pro ně překvapení.

* Dobře, ale má pravdu Tlustý, že se lidem v roce 2009 vlastně zvýší daně?

Samozřejmě platí, že všechny příjmové skupiny budou podle pozměňujícího návrhu v roce 2008 a 2009 platit na daních méně než v roce 2007. Je ovšem pravda, že oproti původnímu vládnímu návrhu některé příjmové skupiny v roce 2009 na tom budou lépe, jiné hůře, protože pozměňující návrh, který si vynutila ODS, narovnává křivku daňové progrese. To je expertům ODS známo déle než měsíc. Celková daňová zátěž v roce 2009 klesne, ale ne všichni na tom stejně vydělají. Přesto znovu zdůrazňuji, všichni budou platit méně než v roce 2007. Pokud tato varianta, kterou pak podpořila celá koalice, byla cenou za většinovou dohodu, tak ji stále podporuji, protože mně umožňuje sestavit smysluplný rozpočet na rok 2008 a 2009. Respektuji politickou realitu i to, že si experti ODS sami vybrali variantu 12,5% daně jako lepší pro jejich program.

* Je možné ještě více snížit daně nad rámec koaličního kompromisu?

ODS na nátlak Vlastimila Tlustého prosadila do koaličního textu variantu, jejíž komplexní dopady zná od 13. července. V okamžiku, kdy na to přistoupily ostatní strany koalice, je obtížné říkat, zda je třeba nebo možné něco dalšího dělat. Já neumím odpovídat na spekulativní otázku, co by bylo, kdyby bylo. Ustoupil jsem požadavkům pana Tlustého. Jestliže dnes někdo říká, že nechce to, co chtěl včera, je pak složité diskutovat. Optimální návrh je podle mne ten vládní, návrh ODS beru jako politickou realitu.


Zdroj: Právo, 17.8.2007, rubrika: Zpravodajství

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.