CZ EN

Kývnutí na Tlustého je poctivá dohoda

MINISTR FINANCÍ MIROSLAV KALOUSEK (KDU-ČSL)

* Není tajemstvím, že jste od počátku nebyl příliš nadšen návrhy na daňové změny z dílny Vlastimila Tlustého. Teď je v rámci koaličního návrhu podporujete a jako ministr se jimi musíte řídit. Jaký je to pocit?

Původní reformní vládní návrh z 90 procent vznikl jako odraz reality, který představoval nevyhnutelná stabilizační opatření, zbylá část byl koaliční kompromis. Pozměňovací návrh z dílny Tlustého má opačnou podobu. Deset procent představuje odraz racionální reality – např. zdanění holdingových společností. Zbytek je koaliční kompromis, poctivá politická dohoda, kterou si vláda snažila zajistit podporu většiny ve Sněmovně pro svůj návrh.

* Takže se teď stanete zastáncem změn v pozměnovacím návrhu?

Já jsem samozřejmě většinu pozměňovacích návrhů nevítal, protože za optimální pokládám vládní návrh. Ale beru to jako poctivou dohodu, která mění některé parametry, ale nemění trendy, filozofii a výsledek. Pro mne jako ministra je rozhodující, že to umožní smysluplně sestavit rozpočet na rok 2008. Proto změny podporuji jako dohodu, ale z věcného hlediska nikoli, proto jsem se většině pozměňujících návrhů bránil.

* Není to tedy příliš velká cena za koaliční dohodu?

Pokud je toto cena za politickou dohodu, která umožní sestavit smysluplný rozpočet na rok 2008, pak to podporuji. Žádné rozpočtové ani jiné problémy tyto pozměňovací návrhy nevyvolají a to ani z hlediska rozpočtových příjmů.

* Jste znám jako politik, který má smysl pro humor. Co vám z tohoto pohledu přišlo na koaliční dohodě zajímavé?

Že hlavním architektem dohody je vlastně Ludvík Hovorka. Pokud se koalice nemohla spolehnout na jeho hlas, musela se spolehnout na jiné hlasy.


Zdroj: Právo, 16.08.2007, rubrika: zpravodajství, autor: Jiří Vavroň
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.