CZ EN

Peněz je strašně moc

Čerpání začne až napřesrok, vrchol přijde v roce 2010, předpovídá Lenka Filípková z Ministerstva financí.

* Česká republika má schválený NSRR, na řadě jsou jednání o operačních programech. Příslušná ministerstva však mohla spustit soutěž o evropské peníze už dávno. Proč se pořád čeká na Brusel?

Ministerstva až tak úplně nečekají, dopracovávají programy, dokumentaci, připravují systémy, probíhá u nich vnitřní audit. Nejsou ale na čerpání natolik připravena, aby mohla uplatnit výzvy.

* Co znamená, že nejsou připravena?

Že nemají zatím nastavený celý systém, který by umožnil správné a hladké vyřizování projektů. Proto raději čekají a pilují nedostatky. Až jim Komise operační programy schválí, budou mít jistotu, že se mohou pustit do implementace.

* Jenže je tu ještě národní nezávislý audit, který má resorty prověřit a informovat Evropskou komisi. Stále platí, že posudek bude znám do konce roku?

Na provedení auditu a zaslání výsledků EK je rok od uznání OP. Když se program schválí až na podzim, mohou se výsledky auditu posunout. Je na nás, kdy Komisi informujeme. Dokud jí však nepředložíme potvrzení, že máme systém pro každý program správně nastavený, nemůžeme žádat o průběžné platby.

* Pokud nejsou ministerstva dobře připravena, audit to zjistí. Bude problém?

Už minulý audit skončil tím, že většina jeho výroků obsahovala nějaké výhrady. Teď jsou pravidla přísnější. Bude-li tam nějaký červený puntík, nepovolí Komise průběžné platby.

* A čerpání nezačne...

Záleží na tom, jak velká by byla ta výhrada. Kdyby byly přípravy nedostatečné, přijaté projekty by nemohly být považovány za evropské. Nedostaly by certifikát, nešla by na ně eura z unijních fondů. S vyhlídkou takového rizika je snad opravdu lepší počkat a zlepšovat, co se dá. Všechny výtky auditu bude nutné odstranit.

* Jinými slovy, letos se čerpat nebude...

S letoškem se nikdy nepočítalo. Výhled na pozici čistého příjemce operoval pouze se zálohovými platbami, protože jsme znali pravidla pro audit. Čerpání z EU by mohlo rozpočtovou bilanci jen vylepšit. Bylo nám jasné, že to nemůžeme do konce roku stihnout – a i kdyby byly uznány některé projekty, má Komise dva měsíce na to, aby na ně poslala průběžné platby. A s těmi zase nepočítá letošní evropský rozpočet.

* Čistá pozice je pro letošek zaručená?

Ne tak docela. Ohrozit by ji mohlo nevyčerpání alokací za rok 2005, s nímž jsme v našich plánech počítali. A stejně tak nepřijetí některého z nových OP, protože bychom na něj nedostali zálohovou platbu.

* A předpověď pro příští rok?

Přepokládáme, že bude schválen celý balík programů a ukončen nezávislý audit. Postupně by tak čerpání mohlo nabrat obrátky. Jeho vrchol by měl nastat někdy v roce 2010.


Zdroj: Ekonom, 02.08.2007, rubrika: Události, autor: Igor Záruba
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.