CZ EN

Z Kohoutovy výměny jsem mimořádně rozpačitý

Plánovaná výměna českého velvyslance v EU Jana Kohouta není, jak se ukazuje, úplně hladká. Tento krok, ohlášený zatím neoficiálně členy vlády za ODS, označil v rozhovoru pro Právo za unáhlený lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek.

* Když jsme spolu dělali rozhovor na minulou sobotu, říkal jste, že změny nemusí být vždy k lepšímu. Myslel jste tím případné střídání na Hradě. Není to ale podobná situace jako s odvoláním českého velvyslance v EU Jana Kohouta?

Jedná se samozřejmě o úplně jiné pozice a o úplně jiný proces výběru, takže z tohoto hlediska to srovnávat nejde. Ale jistá paralela by se tam skutečně najít mohla - a to v tom, že jako konzervativec jsem přesvědčen, že každá změna nemusí být nutně k lepšímu. A ptáte-li se na diskusi, kterou jste zmínil, jsem mimořádně rozpačitý. Jako ministr, který každý měsíc sedí na Radě ministrů financí Evropské unie, vím, jak je důležité kompetentní vedení stálého zastoupení v Bruselu. A zejména jak klíčové bude pro naše zdárné předsednictví v roce 2009.

* S panem Kohoutem jste byl spokojený?

Ano. Právě proto, že vím, jak je strašně důležitý kompetentní servis - nikoli ve smyslu logistiky, ale příprava těch jednání, předjednání, stálá interakce -a vím, že je to na vysoké úrovni, nejsem schopen pochopit proč. Pozice velvyslance v EU bude ještě důležitější v období našeho předsednictví. Proč se tedy má zkrátit mandát někomu, kdo to umí, aby se to snad stihl naučit někdo, kdo to zjevně neumí? Pokládal bych za bezpečnější prodloužit mandát někomu, kdo to umí, a neriskovat tak průběh našeho předsednictví. To je názor, se kterým se netajím.

* Jak na něj reagovali vaši kolegové ve vládě?

Každý má právo na svůj názor. Pokládám pana Kohouta za mimořádně kompetentního velvyslance. Kdyby tady byla jednoznačně připravena osobnost, u které by byla jistota, že změna bude k lepšímu, tak bych pro to snad měl ještě porozumění. Ale ta diskuse, která se - pro mě z nepochopitelných důvodů -vede v médiích, ukazuje, že připravená osobnost tu není, že se hledá. A pak znovu opakuji, že bych pokládal za mnohem bezpečnější a prospěšnější, kdyby byl prodloužen mandát někomu, kdo to umí.

* Zůstal jste ve vládě s tím názorem sám?

Na vládě nic takového zatím předloženo nebylo. Protože se ta diskuse vede v médiích, vede se samozřejmě i v kuloárech, a já se v kuloárech tímto svým názorem netajím.

* Už jednou jste svůj názor na obsazení českého místa v evropských strukturách silně vyjádřil. To když jste odmítal Pavla Teličku jako bývalého člena KSČ. Ten se ale z hlediska zkušeností a toho, že se vyznal v Bruselu, panu Kohoutovi přinejmenším vyrovná.

Ne, tehdy šlo o nominaci prvního českého zástupce do Evropské komise. To je pozice komisaře, který jedná jménem Evropy. Český velvyslanec naopak stoprocentně hájí národní barvy.

* Takže tehdejší případ pro vás měl spíše symbolické zabarvení?

Ano, ani jsem se tehdy netajil, že pro mě to byl symbol. Ale v tomto případě jde o figuru, která bude schopna kompetentně hájit národní zájmy v Bruselu. To je zásadní rozdíl.

* Vládní nabídka na místo Jana Kohouta byla učiněna Vladimíru Dlouhému. Ten ovšem jako Pavel Telička byl členem KSČ. To vám v tomto případě nevadilo?

Tohle nemohu nijak komentovat, protože všechno je pouze v rovině spekulací. Na vládě zatím nebyl předložen žádný návrh...

* Vláda o tom ani jednou nejednala?

Nikdy nebyl vládě předložen žádný návrh na změnu velvyslance v EU. Pokládám za velmi nešťastné, že se ta diskuse ventiluje v médiích. Z tohoto hlediska pro mě není náš rozhovor stoprocentně komfortní. I já jako člen vlády jsem si přečetl v médiích, že se o tom vážně uvažuje. Ale ty spekulace jsou zjevně do značné míry relevantní, a já se tedy netajím svým názorem, že to nepokládám za nejšťastnější řešení.

* Relevantní ty spekulace jsou, protože ministr zahraničí Karel Schwarzenberg veřejně řekl, že je s velvyslancem Kohoutem spokojen, ale přistupuje na požadavek premiéra Topolánka a vicepremiéra Vondry. Oba jsou členy ODS, která se prohlašuje za konzervativně liberální stranu. To jsou menší konzervativci než vy?

Ten názor si musíte udělat sám. Já se prostě netajím svým názorem a nemyslím si, že by tady mělo jít o koaliční rozmíšku. Myslím, že je to v rovině osobních názorů. Já se netajím tím, že pokládám pana Kohouta na základě osobních a pracovních zkušeností za mimořádně kompetentního.

* Je tady podezření, že pan Kohout upadl do nemilosti premiéra a vicepremiéra, protože je členem ČSSD. Jak vy ve své ministerské praxi postupujete s odborníky, kteří buď jsou členy jiných politických stran, nebo jsou s nimi spjati?

Vyňal bych z toho samozřejmě náměstky za jiné koaliční strany, protože to je jiný případ. Kdybych zaznamenal u jiných pracovníků ministerstva, že jako státní úředníci jsou poplatní jakékoli politické straně, tak bych se s nimi okamžitě rozešel. Pokud plní své úkoly v rámci státního úřadu, tak jejich politickou příslušnost nezjišťuji. A ve styku se stálým zastoupením v Bruselu jsem nikdy nezaznamenal příklon k té či oné politické straně. Potkal jsem se tam jenom s profesionálním přístupem.


Zdroj: Právo,1.8.2007, rubrika: Zpravodajství - rohovor s ministrem financí, autor: Alexandr Mitrofanov

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.