CZ EN

Stát ČSOB na ruku nepůjde

Ministr financí Miroslav Kalousek stále zdůrazňuje, že před vleklými soudy preferuje dohodu. Na řadě je ale podle něj nyní ČSOB a ruku ke smíru by prý měli nabídnout její šéfové.

* HN: K podmínkám smíru, který ministerstvo financí nabídlo ČSOB, má banka výhrady. Můžete nabídku ještě změnit?

O smír se stát pokouší od září loňského roku. Neúspěšně. Přesto pro nás bylo překvapením, že ČSOB podala žalobu o 1,6 miliardy korun, protože osobně jsem byl stále přesvědčen, že dohoda je možná. A říkám, cesta k ní je stále otevřená. Nicméně, taková jednání mají zcela jiný rozměr, když se vedou v době, kdy běží arbitrážní řízení. Představa ČSOB, že stát bance zaplatí všechno, o co si řekne, je prostě nesmyslná.

* HN: ČSOB požaduje po státu 1,6 miliardy korun. Ve srovnání se 150 miliardami korun, které už sanace bývalé IPB stála, jsou to drobné...

Ale to přece není jen 1,6 miliardy za právně spornou pohledávku za společností J. Ring. Za ní v řadě stojí další podobné pohledávky, které dohromady představují skoro devět miliard korun. Myslíte, že o ně ČSOB nepovede další spory, že nebude po státu chtít, aby je zaplatil?

* HN: Když se pařížský arbitrážní soud dotázal, zda český stát bude na žalobu ČSOB reagovat protižalobou, mohla znít odpověď ne. Proč tedy ano?

Pokud bychom neuplatnili protižalobu, zpronevěřil bych se své pozici ministra financí. Já jsem pověřen bránit peníze daňových poplatníků. Nikoliv zájmy akcionářů ČSOB.

* HN: Budete iniciovat nová jednání s ČSOB, když říkáte, že dohoda je možná?

S ČSOB, s jejím generálním ředitelem, jsem naposledy osobně jednal 2. července. O naší konstrukci nulové varianty a urovnání sporů. Vedení banky jsem upozornil na termín, kdy musíme odpovědět na výzvu pařížského arbitrážního soudu. A explicitně jsem také řekl, že pokud ČSOB na náš návrh dohody neodpoví, podáme protižalobu. A jistě není náhoda, že reakce ČSOB na náš návrh přišla toto pondělí, v 16 hodin 48 minut. Dopis byl doručen faxem do kanceláře ministra financí. To už vešlo ve známost, že jsme podali protižalobu. A z odezvy bylo jasné, že byla šita hodně narychlo. A já se musím ptát, proč k tomu došlo právě v pondělí odpoledne. Když jsme odpověď marně čekali několikrát.

* HN: Budete to vy, kdo nyní udělá další krok ke smíru?

Musím znovu říct, že náš krok byl vynucený, vynucený tahem ČSOB, která zažalovala český stát. Tento styl jednání tedy není naše volba. Stále jsme připraveni jednat, ministerstvo financí je kdykoliv k dispozici. Opakuji ale, že teď už budou mít jednání jiný rozměr a stát není ochoten cokoliv dalšího platit. Teze zaplaťte a pak se suďte, není přijatelná.

* HN: Je už žaloba českého státu na ČSOB fakticky podaná, obdržel ji pařížský arbitrážní soud?

Odešla v pondělní poště.


Zdroj: Hospodářské noviny, 25.07.2007, rozhovor s ministrem financí. 
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.