CZ EN

Architekt bitvy s ČSOB: Není to jen marketing

Praha - „To, co chceme, jsme schopni obhájit. Máme to spočítané, není to střelba od boku,“ říká hlavní stratég odpovědi na žalobu ČSOB Radek Šnábl, šéf právního odboru na ministerstvu financí.

* Co vyjadřuje těch 27 miliard, které po ČSOB chcete? Dají se interpretovat jako rozdíl mezi cenou, za kterou ČSOB od státu IPB koupila, a jaká byla v tu chvíli podle ministerstva skutečná hodnota banky?

Velmi laicky se to tak dá říct.

* Jak jste dospěli k částce 26,7 miliardy?

Arbitráž je důvěrný proces, takže nemůžu říkat detaily. Jde o nezávislé ocenění podniku v okamžiku jeho převzetí ČSOB. Teď, po sedmi letech, je možné si udělat objektivnější názor a některá aktiva lépe spočítat. Ani my jsme nečekali, že to číslo bude tak vysoké.

* Ale není to ve skutečnosti jen součást taktiky, jak ČSOB vystrašit a donutit ji, aby po státu už nic nechtěla a dala pokoj?

Já vážně věřím, že budeme úspěšní. Konstrukce žalobní odpovědi (vůči žalobě ČSOB na stát, pozn. red.) se zakládá na faktech a věcných argumentech. Není to žádný marketing a mrhání času. Myslím, že máme argumenty, že stojí za to bojovat.

* Proč jste tedy ČSOB o těch 27 miliard nezažalovali už dávno?

Kalkulaci bychom za normálních okolností měli hotovou až za dva měsíce a pak bychom zvažovali, co dál. Takhle jsme to museli urychlit, protože na žalobní odpověď jsme měli jen 30 dní. Je to vynucená reakce.

* Takže není vyloučeno, že byste arbitráž možná vyvolali i sami?

To skutečně nemohu vyloučit.

* Myslíte si, že je ještě možné se dohodnout mimosoudně?

My si dohodu o narovnání stále přejeme. Doufám, že jednání budou dál probíhat. Ale dohoda už těžko může vypadat tak, že stát bude něco platit.


Zdroj: 24.7.2007, Mladá fronta DNES - Ekonomika, rozhovor s R.Šnáblem - ředitel odboru Mezinárodně právní a agenda ČKA 
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.