CZ EN

Rozpočtový schodek České republiky

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Ministři financí Evropské unie říkají české vládě: "Unizóno, snižte rozpočtový schodek." Miroslav Kalousek si už podobnou kritiku musel vyslechnout předčasem od komisaře pro měnové a hospodářské otázky Joaquína Almunio. Jeho evropští kolegové i dnes vlastně jen potvrdili. Co si z kritiky ministr Kalousek odnáší? Na to se ptal bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
Hodnocení pokládám za absolutně objektivní, včetně jeho kritických částí, které kritizují Českou republika za to, že nevyužila léta dobrého hospodářského růstu k tomu, aby konsolidovala své veřejné rozpočty. Kritizuje zato, že odkládá nezbytné reformy v penzijním systému, v systému veřejného zdravotního pojištění a že příjmy, které nám plynuly z vyššího, než předpokládaného hospodářského růstu nebyly používány ke snižování deficitu, ale byly zapojovány do veřejných výdajů. To bylo ono mnou často zmiňované každoroční překračování závazných výdajových limitů, ke kterým jsme se sami, sami zavazovali.

Vít POHANKA, redaktor
--------------------
Ono se to očekávalo, koneckonců mluvil o tom už nedávno komisař Aluminio a dneska rada v podstatě schválila jeho návrh, nebo jeho hodnocení, dá-li se to tak říct. Bylo tam vůbec něco nového, nebo slyšel jste třeba od kolegů něco, co vás zaujalo, nebo to proběhlo tak přesně jak jste očekával?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
Nemohu říct, že by něco překvapilo. Ty základní důvody, proč Česká republika nedodržuje své závazky o nadměrném schodku jsou prostě pravdivé.

Vít POHANKA, redaktor
--------------------
Berete to jako něco, co vám může pomoci na domácí půdě, respektive v Poslanecké sněmovně jako argument?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
To ať si zváží každý sám. Reformy děláme především kvůli sobě, své vlastní budoucnosti, nikoliv pro Evropskou komisi. Ale samozřejmě, že to, že v oficielním stanovisku je formulace, že vládní návrh, který byl předložen do sněmovny, je krokem správným směrem, je určitě formulace mnohem lepší, než kdyby tam bylo napsáno, že by to krok správným směrem nebyl. Takže, takže mě, mě ta formulace samozřejmě, samozřejmě těší. Ono je to ve skutečnosti mnohem jednodušší. Buď vládní návrh bude přijat a pak je možné sestavit rozpočet s deficitem do tří procent, nebo přijat nebude a pak to prostě možné není.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
S ministrem financí Miroslavem Kalouskem mluvil náš bruselský zpravodaj Vít Pohanka.

 


Zdroj: ČRo 1 – Radiožurnál, Radiofórum, 10.7.2007

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.