CZ EN

Ministerstvo financí je pro finanční vzdělávání už na základních školách

Milan Šimáček, náměstek ministra financí, říká:

* Proč si myslíte, že by měl být český občan finančně vzdělaný?

Potřeba finančního vzdělávání se stává důležitou součástí ochrany spotřebitele při jeho orientaci na finančním trhu. Tuto skutečnost potvrzují také zkušenosti ze zahraničí nebo třeba aktivity OECD a EU. Neustále se rozšiřuje nabídka produktů a služeb, pro občany se stávají snáze dostupnějšími třeba i v souvislosti s rozvojem informačních technologií a nákup některých z nich přitom může dlouhodobě ovlivnit hospodaření jedince nebo celé domácnosti. Rovněž je třeba, aby se občané orientovali v základních zákonitostech fungování trhu, a dokázali se správně rozhodovat v závislosti na své situaci.

* Jaké kroky směrem k finanční vzdělanosti připravuje Ministerstvo financí?

Problematikou posílení finanční vzdělanosti se Ministerstvo financí systematičtěji začalo zabývat ve spolupráci se zástupci ministerstev školství, průmyslu a obchodu, profesních asociací a zástupci spotřebitelských organizací. Navrhli jsme mimo jiné systém finančního vzdělávání na základních a středních školách a v současné době finalizujeme návrh uceleného systému ke zvýšení finanční gramotnosti.

* Myslíte si, že má soutěž typu Accenture Zlatá koruna nějaký přínos v oblasti vzdělávání a kultivace českého finančního trhu?

Domnívám se, že ano. Do finálního hodnocení se dostanou jen ty nejlepší produkty. A protože si je pořizují běžní spotřebitelé, mohou být výsledky soutěže Zlatá koruna vodítkem pro veřejnost při investičním rozhodování. Jsem toho názoru, že tato soutěž také rozšiřuje objem informací pro veřejnost o jednotlivých finančních produktech.

* Jaké jsou v současné době vaše největší priority na ministerstvu?

I když nejvýznamnější prioritou je zlepšení stavu veřejných rozpočtů, zařadil bych mezi své priority novely zákonů o finančním trhu. V nejbližší době chceme předložit ke schválení novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která by zvýšila konkurenceschopnost našich finančních institucí a přispěla k ochraně investorů. Chceme předložit zákon o pojišťovnictví. Dalšími prioritami jsou zlepšení a zjednodušení podmínek pro dohled nad finančním trhem a ochrana spotřebitele.

 


Zdroj: 29. června 2007, Hospodářské noviny, Zlatá koruna /Komerční příloha/
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.