CZ EN

Ministr Kalousek: věda a výzkum jsou priorita

Absolutní prioritou vlády je podle ministra financí Miroslava Kalouska věda a výzkum. Tyto obory mají podle včerejšího rozhodnutí vlády až do roku 2010 zaručený stálý přísun peněz. Vládní výdaje na vědu a výzkum meziročně porostou o osm procent.

* HN: Počítáte při přípravě státního rozpočtu s tím, že státu v případě prohry s firmou Diag Human hrozí ztráta deseti miliard korun?

V rozpočtu nejsou a zdůrazňuji nikdy nebudou žádné pofiderní sumy na hrazení případných škod ze sporů, které stát vede. Pokud by si vláda myslela, že arbitráž s Diag Human prohraje, tak by spor nevedla anebo by ho zastavila. To platí i o jiných arbitrážích.

* HN: Existuje ještě jiná škoda, kterou stát – už podle uzavřených smluv – možná bude muset hradit. Ve smlouvě s Nomurou, která byla uzavřena za krátké éry ministra financí Vlastimila Tlustého, je případná škoda pro stát vyčíslena mezi nulou až sedmi miliardami korun. Pamatuje rozpočet na to, že možná budeme platit za to, že stát neochránil investici Japonců do bývalé Investiční a Poštovní banky?

Před námi je skutečně doba – přesný čas nedokážu odhadnout – kdy mezinárodní arbitráž rozhodne o možné výši škody, kterou utrpěla Nomura. A může se pohybovat v intervalu, o kterém jste mluvila.

* HN: Resorty tedy už mají dáno, jaké sumy mohou v příštím roce vydat. Nicméně s ministry o konkrétních rozpočtech jejich resortů teprve budete jednat. Myslíte, že se vyhnete dodatečným požadavkům, které jdou obvykle do miliard?

Nevylučuji, že dojde ke změnám. Rozhodně ale budou marginální. A spíše se budou týkat struktury jednotlivých rozpočtových kapitol. Dáno je i to, že prioritou této vlády jsou věda a výzkum. Tyto výdaje porostou meziročně o osm procent, a to až do roku 2010. To je rozhodnutí vlády, které je neměnné.

* HN: Věda a výzkum jsou jedinou prioritou vlády?

Další prioritou je doprava. To dáváme najevo už letos, kdy posilujeme rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury pro letošní rok o 10,7 miliardy korun. A prioritou bude doprava i v roce 2008.

* HN: Státní rozpočet by měl příští rok skončit s deficitem 78,4 miliardy korun. Budete si přitom opět pomáhat mimořádnými příjmy z privatizace, tak jako letos a v předchozích letech?

Státní rozpočet by měl v prvním, reformním roce skončit se skutečným schodkem 78,4 miliardy korun. Zdůrazňuji skutečným schodkem. To znamená bez jakýchkoliv mimořádných příjmů.

* HN: Kdy bude hotová definitivní podoba návrhu státního rozpočtu na příští rok?

Přesně dodržíme to, co je pro tvorbu rozpočtu zákonem. Ministři předloží návrhy svých kapitol do konce července, během srpna vznikne definitivní návrh. Ten do září vláda předloží sněmovně.


Zdroj: Hospodářské noviny, 12.6.2007, rubrika: Agenda, autor: Jana Havligerová

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.