CZ EN

Reforma je koaliční kompromis

* Ne všichni poslanci tří koaličních stran byli nadšeni vládou schválenou reformou veřejných financí.

To, co předkládá koaliční vláda, není soutěž projektů jednotlivých politických stran. Je to koaliční kompromis. Každá politická strana může vůči němu mít výhrady z hlediska svého politického programu. Ten, kdo hájí ryze program ODS, je na tom stejně jako ten, který by hájil ryzí program KDU-ČSL či zelených. Každý z nás by mohl vznášet legitimní kritické připomínky. My ale nepředkládáme program té či oné politické strany, ale předkládáme koaliční kompromis, který se má stát východiskem ze složité situace veřejných rozpočtů. To je povinnost a závazek této vlády.

* Bude se ještě na konceptu reformy něco měnit, třeba na základě připomínek ve Sněmovně?

V úterý jsme zahájili diskusi tím, že jsme reformu prezentovali a vysvětlili koaličním poslancům. V drtivé většině byla přijata s pochopením. Jednat budeme s každým, kdo bude chtít jednat. To, co vláda v pondělí večer schválila, je ale to, co vláda předloží do Poslanecké sněmovny.

* Co říkáte na kritiku, že patnáctiprocentní daň z příjmu není patnáctiprocentní, ale de facto podstatně vyšší, až dvacetiprocentní, díky zdanění i pojistného?

Navrhujeme patnáctiprocentní daň z celkových mzdových nákladů. To je legitimní, protože i pojistné placené zaměstnancem a zaměstnavatelem je příjem. Dnes osvobozený od základu daně. Tímto návrhem vlastně odstraňujeme výjimku. Je poctivé říci daňovému poplatníkovi, jaký je jeho skutečný příjem. Žádné skupině obyvatel ale rozhodně nezvyšujeme daňovou zátěž.


Zdroj: Právo - rubrika: Zpravodajství, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.