CZ EN

Kalousek - Kdo odmítá reformu, chová se dramaticky asociálně

Když před půl rokem odstoupil z čela KDU-ČSL kvůli kritice za nečekaný "úkrok doleva", mnozí ho jako politika téměř odepsali. Nyní je ministrem financí a jedním z tvůrců klíčové reformy veřejných financí. S Miroslavem Kalouskem jsme hovořili na vysočinském setkání komunálních politiků KDU-ČSL ve Větrném Jeníkově.

*   Proč je podle vás chystaná daňová reforma nutná?

"Státní dluh koncem tohoto roku dosáhne 900 miliard korun. Tento dluh bude splácet ekonomicky aktivní generace, která se dnes ještě nenarodila. Pokud se něco zásadního nestane, veřejné rozpočty dojedou do stanice dluhová past, kdy stát už nebude mít na splácení dluhu. Reformu tedy musíme udělat kvůli sobě, přesněji řečeno kvůli našim dětem, a ne kvůli Bruselu, jak se někdo může domnívat."

*  Její oponenti zejména z řad levice ovšem tvrdí, že se nejhůř podepíše na chudých...

"Není to pravda. Naopak pokud by se reforma nadále odkládala, došlo by jednoho dne k situaci, kdy už by musela proběhnout - ne pozvolna, ale formou velkého třesku. A tento otřes by nejvíc "odnesly" právě ty nejnižší příjmové skupiny. Takže kdo reformu odmítá pod praporem sociálna, chová se ve svém důsledku dramaticky asociálně."

*  Nejvíc se mluví o snížení daní. Dočkají se ho opravdu všichni, jak tvrdí vláda?

"Vláda se přihlásila k principu jediné sazby u daně z příjmu fyzických osob a řekla, že daně budou sníženy všem. Je tedy zřejmé, že tímto instrumentem jsou odečitatelné položky, v případě dětí slevy na dani. Je prokazatelné, že právě jimi zachováme solidaritu bohatých s chudými. Největší zátěž při výběru daně ponesou vysokopříjmové skupiny obyvatel."

*  Opozice argumentuje tím, že snížení daně povede k nižším příjmům, které ohrozí výdaje pro státem placené zaměstnance...

"Já mám k dispozici celou řadu studií (například rozsáhlou studii OECD za posledních čtyřicet let), které potvrzují, že ani daleko razantnější snížení přímých daní nevedlo k masivnějším výpadkům u příjmů. Jediný argument, který považuji za správný, je výpadek z majetkových daní, což je 14 miliard. To ale KDU-ČSL zrušit nechtěla. My jsme navrhovali pouze zrušení daně z nemovitosti u vlastnictví zemědělské půdy."

*  Řada voličů KDU-ČSL je z venkova a nemá vysoké příjmy. Nemohou jejich obavy z dopadů reformy způsobit, že v příštích volbách nedají vaší straně hlas?

"My chceme daňovou reformu dělat proto, aby chudí bohatli. Chceme méně "trestat" pracovitost, píli a úspěch. Pokud bude u pracovitých lidí chybět motivace, v konečném důsledku to nejvíc postihne ty, kteří nemohou být ekonomicky aktivní a potřebují pomoc a solidaritu. Naopak ti, kteří ekonomicky aktivní být mohou, ale nechtějí, prostě - zjednodušeně řečeno - musejí mít smůlu. A já vidím budoucnost KDU-ČSL velmi růžově právě tehdy, pokud se rozhodne oslovovat všechny pracovité lidi a nebude se podbízet těm, kterým se pracovat nechce a kteří jenom natahují ruku."

* V médiích se teď o KDU-ČSL píše hlavně v souvislosti s vyšetřováním jejího předsedy Jiřího Čunka. Neměl by podle vás už odstoupit?

"Tato otázka je relevantní vůči jednomu jedinému člověku: a to je on sám. On má největší odpovědnost a on musí být přesvědčen, že jeho rozhodnutí je správné - nejen pro něj, ale i pro stranu. My jsme pro něj udělali to jediné, co jsme pro svého předsedu udělat mohli: řekli jsme, že mu důvěřujeme. Tedy důvěřujeme mu i v tom, že se rozhodne správně. Rozumím mu v tom, že pokud se cítí stoprocentně nevinen, tak nechce ustupovat útokům, které pokládá za účelovou konstrukci."


Zdroj: Jihlavské listy, 30.03.2007- rozhovor s ministerm financí, Autor: Jan Mazanec

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.