CZ EN

Jsem čistý, všechno jsou jen pomluvy

Jsem pyšný, že jsem to byl právě já, kdo překazil opoziční smlouvu, říká Miroslav Kalousek

Chystáte nějaké změny mezi manažery v podnicích se státní účastí? Když jednali Topolánek s Paroubkem, existovaly různé seznamy...

Svého času jsem měl důvod věřit informaci o jakési vlivové mapě, která souvisela s personálním obsazením institucí a podniků, kde ingeroval stát. Ta se týkala výlučně opoziční smlouvy ODS a ČSSD. Jsem přesvědčen, že žádné další vlivové mapy nebyly a nejsou.

Jste však považován za muže, který právě takhle rozšiřuje svůj vliv.

Já jsem o své osobě slyšel tolik spekulací a pomluv, že je nehodlám komentovat. Už proto, že všechny byly vyvráceny. Nicméně, jestli někdo tímhle způsobem spekuluje, já tak určitě nepřemýšlím. A myslím si, že příští měsíce - budu-li je mít - určitě potvrdí, jestli ty spekulace mají racionální základ, nebo jsou to jako vždycky jenom plky.

Takže nechcete měnit ani některá personální rozhodnutí, která udělal váš předchůdce?

Prosím, abych nemusel podrobovat komentářům rozhodnutí svého předchůdce, měl k nim jistě svůj důvod. Osobně zastávám názor, že konat zásadní změny bychom měli pouze v okamžiku, kdy máme alespoň pravděpodobnou jistotu, že u výsledku těch změn také budeme, abychom za ně mohli nést odpovědnost. Takže já nic takového nechystám. Vzal jste zpátky náměstka Eduarda Janotu. Toho váš předchůdce kritizoval i za to, že nedokázal zavést transparentní systém přípravy státního rozpočtu. Proč jste ho vzal? Já si pana Janoty vážím jako odborníka, jako rutinéra a také si vážím toho, že spolu dokážeme už patnáct let spolupracovat. To, k čemu tady došlo - to nebylo žádné profesní selhání, to bylo spíš nedorozumění dvou lidí. A oběma to bylo líto.

Všechno jsou jen pomluvy

Už několikrát jste měl potíže kvůli svému přátelství s Richardem Hávou. Vy jste teď ministr financí on majitel zbrojařské firmy. Ani teď nepovažujete vaše těsné spojenectví za potenciální problém?

Nechápu, proč tomu říkáte spojenectví. Jsme přátelé, já jsem se tím nikdy netajil. A nikdy to přátelství nebylo ani v nejmenším zneužito v oblasti, ve které ten pán podniká.

Během vašeho působení na ministerstvu obrany existovala podezření, že jeho firma získávala lukrativní zakázky.

Nikdy toto přátelství nebylo ani stínem zneužito. Možná pokud vás tolik zajímá speciální průmysl, tak byste se mohla zeptat, proč byl jeden z největších obchodníků se zbraněmi, pan Smrž, jmenován ředitelem Leteckých opravenMalešice. To mě málem porazilo. To je nějaká konkrétní zpráva o nějakém konkrétním konfliktu zájmů. Ale můžete mi prosím říct nějakou konkrétní zprávu o konfliktu zájmů, který byl mezi mnou a Richardem Hávou?

Říkáte, že je to pouze přátelství. Společně jste se ale například angažovali v kauze mýtného. Ministr dopravy Aleš Řebíček potvrdil, že jste za ním byli.

To je naprostý nesmysl. Nikdy, a prosím o konfrontaci, nikdy jsem s panem Hávou nenavštívil pana Řebíčka. Já chápu, že se pomlouvači snaží hodit na mě lecjakou zbrojařskou věc, byť jsem z ministerstva obrany odešel před deseti lety. Ale co proboha mám společného s mýtným?

Sporné výběrové řízení probíhalo v gesci ministra strany lidové...

Já jsem nikdy nebyl na ministerstvu dopravy. Jestli mě někdo spojuje s mýtným, můžete mi říct alespoň teoretický předpoklad jak? Nechcete mě spojovat i s krádeží korunovačních klenotů?

Mýtné je považováno za lidoveckou zakázku. Angažovala se v něm řada členů vaší strany...

Paní redaktorko, tahle diskuse má asi takovou úroveň, jako kdybych se ptal, jak chcete vyvrátit, že neobtěžujete pětileté chlapečky. Bože můj. Pojďme dál. Já jsem nikdy ze své pozice neovlivňoval projekt mýta a nikdy jsem nepochyboval, že vše, co tam pan ministr Šimonovský udělal, bylo podle práva. Kvůli Hávovi máte i vy svou vlastní bytovou aféru. Byl jste kritizován za to, že jste zvláštním způsobem získal byt, který původně koupil právě on. Na to mám jedinou odpověď. Té věci byla věnována mimořádná pozornost, což já pokládám za fér. Byl jsem obviňován z daňového úniku a věnovala se tomu důsledně finanční policie a daňové ředitelství pro Prahu 10. Dodnes mám papíry s kulatými razítky, které dokazují, že je všechno v pořádku. Nicméně zatímco aféry se řeší na titulních stránkách, jakmile se ukáže, že je to splasklá bublina, objeví se to maximálně na šesté straně.

Společně s Hávou jste se také angažovali při tendru na stíhačky. Britská policie prověřuje, jestli společnost BAE Systems ve snaze získat zakázku neuplácela. Měl jste někdy takové podezření?

Nemám žádné informace o žádných korupčních akcích. Slyšel jsem některé senátory, kteří tvrdili, že za nimi chodili lidé s igelitovými taškami. Pak to vzali zpátky. Ty drby jsem slyšel zrovna tak jako vy. Ale nikdy jsem nezaznamenal jedinou relevantní informaci, že by k něčemu takovému došlo.

Není vám líto, že jste poprvé ministrem a zrovna ve vládě, kterou zatím nikdo nebere příliš vážně?

Já jsem zklamán, že ji vy neberete vážně. Můžete jmenovat ještě někoho? Já nemohu souhlasit s vaší premisou, že většina lidí ji nebere vážně. Já bych si sice nedovolil říct, že většina lidí tuto vládu bere vážně, to si samozřejmě musí zasloužit, ale fascinuje mě vaše odvaha, že vy řeknete jako houska, že většina lidí tuto vládu vážně nebere. Vy máte za sebou nějaký průzkum?

Ta otázka vychází z reálného rozložení sil ve Sněmovně...

Já jsem ji slyšel zcela zřetelně. Ta otázka zněla tak, jak říkám.

Tak jinak. Nevadí vám, že vaše ministerská premiéra je zrovna ve vládě s tak nejistou budoucností?

Naopak. Mohl jsem být ministrem ve vládě, která měla jistou budoucnost. Neměl jsem tu ambici být členem vlády, do které jsem byl opakovaně zván. Člen této vlády, byť s nejistou budoucností, být chci.

Vždy jste chtěl být spíš ministrem zemědělství nebo místního rozvoje. Nejste z resortu financí zklamán?

Pokud jsem projevil zájem o ministerstvo zemědělství, tak to bylo motivováno spíš tím, že jsem nepočítal s volebním vítězstvím a ministerstvo financí většinou obsazuje strana, která vyhrála.

Říká se, že teď de facto ovládáte resorty dva, protože na obraně sedí Vlasta Parkanová, jedna z vašich nejbližších lidí.

Tento dotaz je stejně inteligentní jako dotaz na to, zda je pravda, že Vlasta Parkanová má resorty dva nebo Jiří Čunek pět. Je to absurdní.

Nebudete mít problém jednat s Mirkem Topolánkem? Dost těžce nesl, když jste v létě za jeho zády začal jednat s ČSSD.

Nikdy jsem neměl pocit, že pan Topolánek na mě udělal podraz a přes hysterické výkřiky inferiorních inteligencí rovněž nemám pocit, že jsem se já dopustil podrazu na něm. ODS v srpnu rezignovala na trojkoaliční projekt a rozhodla se, že půjde cestou opoziční smlouvy s ČSSD. Já měl pocit, že bych tomu měl jakýmkoliv způsobem zabránit, a tak jsem to udělal. A jsem pyšný na to, že se mi to podařilo. Kdybych to tehdy neudělal, tak tady opoziční smlouva byla už čtyři měsíce realitou.


Miroslav Kalousek

  • Politické zkušenosti: Členem strany lidové je od roku 1984, tři roky byl jejím šéfem. Poslancem se stal v roce 1998, na uvolněný mandát ho prosadil Josef Lux. Říká se, že má klíčovou roli při shánění peněz do stranické pokladny.
  • Spojenci ve straně: Rozumí si s poslancem Ladislavem Šustrem, který je přeborníkem v získávání dotací a členem dozorčí rady Sazky. Mezi jeho vlivné spojence patří Jan Kasal či Pavel Severa. Jeho bezpečnostním poradcem je bývalý šéf tajných služeb Jiří Růžek. Za jeho úhlavního nepřítele je považován Cyril Svoboda.
  • Manažerské dovednosti: V letech 1993 až 1998 byl ekonomickým náměstek ministra obrany. Za jeho působení ministerstvo uzavřelo řadu sporných obchodů. Byl u výměny stíhaček za špatně fungující polské vrtulníky nebo u nákupu padáků, které se neotvíraly.
  • Přátelé v byznysu: Háva, Háva a zase Háva. Vládce Omnipolu, největší zbrojařské firmy v zemi, je s Kalouskem těsně spjat. Seznámili se právě během Kalouskova působení na ministerstvu obrany.

 


Zdroj: Mladá fronta DNES - Ekonomika (rozhovor)

Autor: Lucie Tvarůžková, Jana Klímová

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.