CZ EN

ČR je spolehlivá, agentura Fitch potvrdila zemi vynikající rating

Agentura Fitch Ratings ve svém nejnovějším hodnocení potvrdila rating České republiky pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách na úrovni A+ s pozitivním výhledem.

Navázala tak na ostatní mezinárodní ratingové agentury, které v letošním roce potvrdily vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky.

Fitch Ratings ve své zprávě vyzdvihuje zejména zdravé veřejné finance, nízkou úroveň zadlužení, celkový růst ekonomiky a silné instituce podepřené členstvím země v Evropské Unii. Oceňuje především přebytek hospodaření celého sektoru vládních institucí, který je očekáván již druhým rokem po sobě a za rok 2017 je odhadován ve výši 1,1 % HDP. Právě přebytek vládního sektoru vytváří významný prostor pro snížení celkové zadluženosti České republiky.

Hospodaření sektoru vládních institucí je na příjmové stránce podpořeno vyšším výběrem daní, který je spojen s rostoucí ekonomikou. Hospodářský růst je tažen rostoucí spotřebou domácností, která těží z vyšších mezd a sociálních dávek, snížení daní a solidního růstu zaměstnanosti.

„Stejně jako Ministerstvo financí i agentura Fitch Ratings počítá s pokračujícím snižováním zadlužení České republiky. Kladně tak hodnotí naši práci a úsilí, které jsme od konce roku 2013 vynaložili pro naplnění tohoto cíle,“ uzavírá náměstek ministryně financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.