CZ EN

Půl miliardy korun pro českou kulturu díky fondům EHP

Dnes proběhne v Praze závěrečná konference Programu CZ06 „Kulturní dědictví a současné umění“ financovaného z EHP fondů 2009–2014, díky kterému byla v posledních třech letech podpořena obnova českých kulturních památek a také různorodé projekty v rámci živého umění za více než půl miliardy korun (přibližně 570 mil. Kč).

Cílem Programu byla ochrana a zachování kulturního a přírodního dědictví pro příští generace, zpřístupnění obnovených památek veřejnosti a také posílení kulturního dialogu a evropské identity prostřednictvím porozumění kulturní rozmanitosti. Významně byl podporován rozvoj spolupráce a výměna zkušeností s partnery z Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Téměř dvě třetiny projektů byly realizovány v partnerství s institucemi z Islandu a Norska.

Poslední z podpořených projektů byly ukončeny v dubnu 2017, závěrečná konference proto slavnostně završí realizaci celého Programu. V prostorách nově zrekonstruovaného Uměleckoprůmyslového muzea se setkají zástupci Ministerstva financí, Ministerstva kultury a Velvyslanectví Norského království v Praze spolu s příjemci grantů a norskými partnery projektů, aby shrnuli a zhodnotili výsledky tříletého snažení. Konference se také zúčastní desítka zástupců z prestižních norských kulturních institucí, jako je Norská kulturní rada, Národní muzeum v Oslu a Norské ředitelství kulturního dědictví. Na konferenci budou sdíleny zkušenosti z realizace projektů a zazní doporučení pro přípravu dalšího období EHP fondů v České republice.

Prostřednictvím EHP fondů přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru a k posílení bilaterálních vztahů s 16 přijímajícími zeměmi ve střední, východní a jižní Evropě.

Více informací o Programu CZ06 a EHP fondech: www.eeagrants.cz

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.