CZ EN

Projekt Ministerstva financí na zpřístupňování dat veřejnosti je nejlepší v EU

Projekt Supervizor Ministerstva financí vyhrál první místo v celoevropské soutěži Sharing and reuse of IT solutions, kterou pořádala Evropská komise. Cílem soutěže je sdílet a propojovat nejlepší praxi v oblasti opendat napříč veřejnou správou všech zemí Evropské unie. Projekt Supervizor tak navázal tuzemské ocenění z roku 2015 za nejlepší aplikaci nad otevřenými daty v soutěži „Společně otevíráme data“.

Aplikace Ministerstva financí byla vybrána odbornou porotou z 96 přihlášených projektů. Hodnotící komise, skládající se ze čtyř podvýborů, vybrala do nejužšího výběru pouze 17 nejlepších projektů rozdělených do 4 kategorií. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo 29. března 2017 v Portugalském Lisabonu. https://joinup.ec.europa.eu/node/152010

"Organizátoři soutěže ocenili především to, že aplikaci jsme si vyvinuli na ministerstvu sami a poskytli jsme ji všem veřejným institucím zdarma k využití. Pro nás má tato cena velkou váhu, poněvadž ukazuje, že se ubíráme při otevírání státní správy správným směrem. Otevřená data a hlavně jejich srozumitelná vizualizace je blízká budoucnost řízení a kontroly veřejných financí." uvádí náměstek pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek.

Autory vítězného projektu jsou Benedikt Kotmel, Martin Kopeček a Jan Vlasatý z oddělení Harmonizace finančního řízení MF. Projekt Supervizor umožňuje jednoduše dohledat podrobné informace o hospodaření úřadu pomocí vizualizace datasetu „Přehled faktur Ministerstva financí ČR“, který je volně dostupný na webové adrese http://data.mfcr.cz.

"Aplikace je ve skutečnosti velmi jednoduchá. My jsme se snažili hlavně o to, aby byla přehledná, moderní a jednoduchá. Také jsme poskytli zdrojové kódy komukoliv k využití, takže aplikaci může použít opravdu každý i mimo ČR. Aplikace pracuje s otevřenými daty, které obsahují data o fakturách a v tom je řešení unikátní, protože se velmi jednoduše dostanete k největšímu možnému detailu o tom, jak veřejné instituce utrácejí" dodávají tvůrci aplikace Martin Kopeček, Jan Vlasatý a Benedikt Kotmel.

Projekt Supervizor doplňuje projekt Otevřená data, v rámci kterého MF jako první ministerstvo v ČR zveřejňuje občanům všechny podstatné informace o v minulosti uzavřených smlouvách a uhrazených fakturách přehledně a otevřeně podle doporučení Evropské komise a neziskového sektoru.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.