CZ EN

MF vytvořilo pro obce kalkulačku rozpočtové odpovědnosti

Každý si nyní může spočítat, v jaké minimální výši bude jeho obec, město či kraj splácet své dluhy. Ministerstvo financí plní svůj příslib zástupcům územních samospráv a na svých internetových stránkách zveřejnilo kalkulačku, prostřednictvím níž lze snadno ověřit, zda obce plní tzv. dluhové pravidlo podle nového zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti.

Pravidlo říká, že pokud zadlužení obce přesáhne 60 % průměrného příjmu za poslední čtyři roky, bude třeba jej snížit v roce následujícím alespoň o 5 % z rozdílu mezi aktuální výší dluhu a 60 % průměrného příjmu. Jeho účelem je zajistit, aby samosprávy byly schopny bez problémů financovat kdykoli v budoucnu své dluhy svými vlastními likvidními prostředky. Plnění tohoto pravidla bude Ministerstvo financí poprvé vyhodnocovat v roce 2018 na základě výše zadlužení k 31. prosinci 2017.

„Pevně věřím, že tato kalkulačka starostům i primátorům ukáže, že obavy vyvolané chybnou interpretací zákona o rozpočtové odpovědnosti, která opakovaně zaznívá v médiích, nejsou namístě. Díky možnosti modelového zadání svých peněžních toků si budou moci nyní vyhodnotit, jak konkrétně se jich nové pravidlo dotkne,“ říká náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek a dodává: „Mohou se tak třeba rychle přesvědčit již ve fázi svých úvah o nových investičních projektech financovaných s pomocí úvěrů, že případná splátka dluhu při překročení pravidla je nastavena hluboko pod úrovní běžných úvěrových podmínek obchodních bank.“

Kalkulačka je umístěna v aplikaci Monitor na profilu konkrétní obce či kraje v záložce „Rozpočtová odpovědnost“. Umožňuje zkontrolovat aktuální stav plnění dluhového pravidla a také zjistit výši případné minimální splátky dluhu na výpočtu za rok 2016. Navíc se zde nachází i univerzální kalkulačka, u níž lze zadávat libovolné hodnoty a zjistit tak možný budoucí stav ukazatelů.

Kromě kalkulačky byly do aplikace Monitor doplněny také údaje z finančních a účetních výkazů územních rozpočtů k 31. prosinci 2016. Již 15. února 2017 navíc Ministerstvo financí vydalo Zprávy MF pro finanční orgány obcí a krajů, ve kterých zodpovědělo základní otázky k nové právní úpravě rozpočtové odpovědnosti a vyvrátilo některé mediální dezinterpretace.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.