CZ EN

Méně daňové administrativy pro podnikatele díky rozšíření paušální daně

Společná tisková zpráva Ministerstva financí a Finanční správy

Ministerstvo financí a Finanční správa významným způsobem rozšiřují možnost využití tzv. institutu paušální daně, více podnikatelů tak získá možnost domluvit se s Finančním úřadem na pevné výši daně a zbavit se tím administrativy spojené s placením daní. Úprava je součástí daňového balíčku pro rok 2017, který v nejbližších týdnech vstoupí v účinnost. Požádat o stanovení daně z příjmů fyzických osob na rok 2017 paušální částkou bude možné až do konce května.

„Plníme sliby a dáváme podnikatelům prostor pro výrazný úbytek administrativy, úsporu času, nákladů a v neposlední řadě možnost lepšího plánování finančních toků,“ komentoval novinku ministr financí Andrej Babiš. „Zatímco dosud tohoto institutu využívalo méně než 40 subjektů, po odstranění legislativních bariér a zpřístupnění paušální daně širšímu okruhu subjektů očekáváme mnohonásobně vyšší zájem“, doplňuje náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová.

Nově si totiž o stanovení paušální daně z příjmů budou moci požádat i ty podnikající fyzické osoby, které mají vedle příjmů ze samostatné činnosti i příjmy ze zaměstnání, což samo o sobě rozšiřuje okruh potenciálních žadatelů řádově o desítky tisíc poplatníků. Další pozitivní změnu představuje také možnost požádat si o paušální daň i v případě, že podnikatel má jednoho či více zaměstnanců. Maximální výše ročních příjmů, při kterých je možné institutu využít, je 5 mil. Kč ročně s tím, že tento limit je při podání příslušné žádosti nutné plnit minimálně po 3 předcházející zdaňovací období. Ministerstvo financí očekává, že paušální daň budou využívat především drobní podnikatelé, kteří zejména uvítají možnost oprostit se od administrativy spojené s placením daní. Minimální výše takto stanovené daně je 600 Kč za rok.

„Po zavedení zjednodušeného dvoustránkového přiznání je rozšíření možností paušální daně dalším krokem k usnadnění plnění daňových povinností pro fyzické osoby,“ doplnil Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství. „Praxe bude taková, že se daňový poplatník obrátí na svého správce daně a společně s ním, ať už na základě jeho podnikatelské minulosti nebo tržního benchmarku, naleznou vzájemně přijatelnou výši daňové povinnosti, a to až na tři roky dopředu“, upřesňuje Martin Janeček.

Podnikatele, kteří se na Finanční správu obrátí již letos, Finanční správa vyrozumí o stanovení paušální daně do 15. září.

Podrobnosti k novince naleznete v informaci na webu Finanční správy.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.