CZ EN

Stát pravomocně uhájil před solárníky další 3,5 miliardy

Společná tisková zpráva Ministerstva financí a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uspěli v dalších sporech s provozovateli solárních elektráren. V minulých dnech soudy pravomocně rozhodly tři spory ve prospěch státu, který tak nemusí provozovatelům vyplácet údajnou škodu a ušlý zisk v celkové výši 3,49 miliardy korun.

„Úspěšně se pereme s dědictvím předchozích vlád, prostřednictvím kterých chtěla solární lobby vysát z veřejných rozpočtů miliardy. Snažíme se zachránit, co se dá,“ řekl k úspěchům před soudy ministr financí Andrej Babiš. „V případě, že bude podáno dovolání či ústavní stížnosti, jsme připraveni hájit zájmy státu i nadále. Navíc tyto miliardové spory zastupujeme výhradně vlastními zaměstnanci, čímž šetříme prostředky za drahé externí právní kanceláře,“ doplnila Kateřina Arajmu, generální ředitelka ÚZSVM.

Provozovatelé solárních elektráren žalovali stát, neboť nesouhlasili s omezením státní podpory pro provozovatele elektráren. Soud dal státu za pravdu, že garantovaná návratnost investic do solárních elektráren je stále zachována a žaloby jsou tudíž nedůvodné. Ve třech soudních řízeních stál stát mj. proti společnostem Three P section s.r.o., KPS energie s.r.o., ABALANZAR s.r.o., TM-SOLAR s.r.o., CH Solar Source a.s., SOLAR-CZV s.r.o., TOWAKI JAPAN TECHNOLOGY s.r.o., ABA Solar alfa s.r.o., TERMOKOM CT s.r.o., PERFEKTIA a.s., GREEN POWER ENERGY s.r.o.

Ing. Michal Žurovec
vedoucí oddělení Vnější vztahy a komunikace
Ministerstvo financí

Ing. Radek Ležatka
vedoucí samostatného oddělení Komunikace
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.