CZ EN

Ministerstvo financí plánuje zásadní modernizaci Thermalu

Ministerstvo financí, které vykonává akcionářská práva v karlovarském lázeňském hotelu Thermal, se rozhodlo navýšit základní kapitál tohoto hotelu o 300 milionů korun. Tyto prostředky by měly být využity na celkovou rekonstrukci hotelu, která bude zaměřena především na zlepšení technického stavu a bezpečnosti hotelu. Příslušný návrh dnes úřad odeslal do mezirezortního připomínkového řízení.

„Celý komplex hotelu Thermal prošel od doby jeho zprovoznění před čtyřiceti lety pouze dílčími opravami a vynucenou údržbou. Některé části hotelu jsou v havarijním stavu. Pro další provoz je nutné Thermal zásadně modernizovat“, konstatuje ministr financí Andrej Babiš s tím, že stát se musí starat o svůj majetek a investovat do něj stejně tak, jako to dělá každý rozumný soukromý investor. „Hotel je navíc dějištěm Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kterému by měl poskytovat kvalitní zázemí“, dodal Andrej Babiš. Ministerstvo financí hodlá při plánování konkrétních investičních záměrů úzce spolupracovat nejen s organizátory festivalu, ale také například s architektkou Thermalu Věrou Machoninovou.

Jednou z nejproblematičtějších částí hotelu je venkovní bazén. Na základě vyjádření odborníků trpí v tuto chvíli zásadními vadami, které by mohly ohrozit i bezpečnost návštěvníků. Proto musel být dočasně ukončen jeho provoz. V rámci přípravy projektu rekonstrukce bude vytvořen koncept budoucího využití celého bazénového komplexu tak, aby byl nejen funkční, ale i ekonomicky rentabilní.

Rekonstrukce by měla dále vést k zásadnímu zlepšení konkurenceschopnosti celého hotelu. V plánu je mimo jiné oprava všech pokojů na jeho šesti patrech, rozšíření balneoprovozu či modernizace konferenčních prostor. Důležitou částí rekonstrukce je zateplení objektu a výměna oken, neboť budova hotelu v současné době trpí velkou energetickou náročností. Tato část rekonstrukce by navíc mohla být částečně podpořena dotací z programu Zelená úsporám, o kterou vedení hotelu zažádalo.

Kromě navýšení základního kapitálu hodlá vedení hotelu financovat rekonstrukci pomocí investičního úvěru ve výši 100 milionů korun, celkem by tedy měly být realizovány investice za 400 mil. Kč. Konkrétní investiční záměry budou představeny na tiskové konferenci, která je plánována na konci února letošního roku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.