CZ EN

Ministerstvo financí zveřejnilo přehled nemovitostí státu a souvisejících výdajů

Ministerstvo financí pokračuje ve zveřejňování dat v otevřeném formátu. Na adrese data.mfcr.cz si občané mohou nově dohledat například informace o všech nemovitostech státu, výdaje státu na platbu za státní pojištěnce, ale i jednotkové ceny komodit nakupovaných na ministerstvu financí nebo přehled nákladů ministerstva za právní služby v mezinárodních arbitrážích.

Data o nemovitostech státu ze systému CRAB zahrnují informace o více než 3 800 objektech užívaných organizačními složkami státu a státními organizacemi včetně účelu využití, typu vlastnictví, celkové plochy a využívané kancelářské plochy. K dispozici jsou rovněž údaje o vytíženosti kancelářských prostor, průměrné ploše kanceláře na zaměstnance a výdajích na pronájem, provoz a údržbu budov.

„Nevidím žádný důvod, proč by informace o nemovitostech státu neměly být veřejné. Ten systém stál daňové poplatníky stovky milionů korun a zveřejněním dat, která eviduje, se velmi výrazně zvyšuje jejich využití a tedy i jejich možný přínos,“ uvádí ministr financí Andrej Babiš.

„Zveřejnění dat velmi vítám. ÚZSVM provádí inventuru využití objektů. Upozorňuje jednotlivé státní instituce na nedostatky nejen v kvalitě jimi vložených dat, ale i na možnosti zefektivnění umístění. Věřím, že tlak veřejnosti snahy ÚZSVM významně podpoří,“ doplňuje ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu.

Ministerstvo financí spustilo portál otevřených dat v lednu 2015 a od té doby si stránky zobrazilo přes 20 tis. občanů. „Nejvíce se občané zajímají o data související s hospodařením resortu ministerstva financí, hlavně pak o seznamy faktur a smluv. Velký počet přístupů je také na monitor státní pokladny,“ uvádí analytik ministerstva financí Martin Kopeček.

„Kromě zveřejňování dat ministerstva financí se snažíme k otevírání dat motivovat i ostatní resorty. Pořádáme semináře, kde ukazujeme svůj přístup a předáváme zkušenosti, které jsme během projektu otevírání dat načerpali. Dle vzoru ministerstva financí zveřejňují data například Ministerstvo spravedlnosti nebo město Děčín,“ dodává náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.