CZ EN

Ministerstvo financí odmítá navýšení plateb za státní pojištence

Ministerstvo financí v tuto chvíli odmítá navyšovat platby za státní pojištěnce tak, jak navrhuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Z mezinárodního porovnání příjmů systému zdravotnictví s ostatními státy OECD v přepočtu na jednoho obyvatele k HDP, jakož i k paritě kupní síly vyplývá, že české zdravotnictví není zásadně podfinancované.

Opakovaně však upozorňujeme na skutečnost, že je třeba řešit nejen příjmovou část, ale především část výdajovou. Neexistuje cenová a úhradová regulace zdravotnických prostředků, stále nejsou dořešeny centrální nákupy v rámci sektoru zdravotnictví, je třeba provést audity minimálně přímo řízených nemocnic a podle jejich výsledků vyhodnotit potřebu změny managementů nemocnic. Zdravotnictví navíc stále schází transparentnost hospodaření. Je třeba odkrýt nejen finanční toky mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli péče, k čemuž by měl být zřízen nezávislý dozorový orgán, ale je nutné rovněž zveřejnit obchodní smlouvy zdravotnických zařízení a zdravotních pojišťoven. To vše jsou závazky z koaliční smlouvy, které pan ministr Němeček neplní. Jsme přesvědčeni, že lze najít ve zdravotnictví významné úspory a získat tak finanční prostředky pro navýšení platů lékařů a zdravotních sester bez nutnosti valorizovat platby za státní pojištěnce.

Problémem však zůstává, že českému zdravotnictví chybí jakákoli koncepce dlouhodobé udržitelnost financování ve světle demografického vývoje a stále nákladnější léčby. Valorizace plateb za státní pojištěnce tak, jak je navrhovaná Ministerstvem zdravotnictví či Českou lékařskou komorou, není koncepční, ale bude znamenat pouze navyšování výdajů ze státního rozpočtu a tím prohlubování deficitu. Toto nepřinese zdravotnictví dlouhodobou stabilitu, ale jen uměle oddálí potřebu strukturálních změn.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.